épületek Szuperszámítógép Központ épülete Debreceni Egyetem campusában.

Világszínvonalú a Szuperszámítógép Központ (LEÓ) Debrecenben


Java | 2016.01.11
Világszínvonalú fejlesztés valósult meg a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) és a Debreceni Egyetem együttműködésében a Debreceni Egyetem a Kassai úti campus térségén belül 2015-ben, mellyel Magyarország felkerült a világ szuperszámítógépes top 500 listájának 308. helyére!

Míg a korábbi DEM (épületenergetikai demonstrációs központ, tervezője: Ferencz Marcel) épület magassága áttört rácsszerkezetben teljesedik ki, addig a Szuperszámítógép Központ (LEÓ) épülete (tervező: Ferencz Marcel, Détári György) egy határozott északi térfalban igazodik az adott magassághoz. Ez az újabb épület is makettszerű, letisztult, visszafogott, költség- és energiahatékony. Anyaghasználatát, akárcsak a korábbi DEM épületét is, a célirányos egyszerűség jellemzi, energiahatékonyságát napelemek sora, s egyéb korszerű berendezések segítik. Az egyetemi campus három informatikai funkciójú épülete, a DEM, a LEÓ és az informatikai kari épülete (tervező: Kovács Péter, Lengyel István) harmonikus egységet képvisel az egyetemi campus épületeinek sorában.

LEÓ épülete

A 400 m2-es alapterületű kétszintes épület földszintjén található egy 150m2-es szerverterem. Az emeleti szinten a speciális elektromos és gépészeti terek, valamint falakkal körbezárt szabadtéri nyitott gépészeti tereiben foglalnak helyet a szupergép hűtőegységei. E mellett itt található a 70m2-es kutatólaboratórium és munkaállomás is. Az épület tereinek méretezése lehetővé teszi a későbbi hosszú távú fejlesztést, pár éven belül megduplázhatóvá téve a szuperszámítógép erőforrásának növelését. A főhomlokzat egy puritán relieffel gazdagodott, demonstrálva az épület racionális funkcióját.
Az új szuperszámítógép-központ egyetemi kutatócsoportok valamint cégek, illetve magánszemélyek, tudományos számítástechnikai feladatainak ellátására és adattárolására szolgál. A másfél milliárd forintba kerülő beruházás megvalósításához az egyetem 100 millió forinttal járult hozzá.
Gaál István, a Debreceni Egyetem kancellári megbízottja szerint "Az új központ a világ élvonalába emelte a Debreceni Egyetem informatikai hátterét”.

(Az épületről két cikk is szerepel a Metszet 2015/6 számában – a szerk.)

Megrendelő: Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok
Beruházó: Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
Vezető tervező: Ferencz Marcel, Habil, DLA (NAPUR architect)
Tervezőtárs: Détári György DLA
Munkatárs: Boda Szabolcs, Holyba Pál
Tervezés éve: 2013
Átadás éve: 2015
Alapterület (bruttó): 400 m2

Fotó: Bujnovszky Tamás
Forrás: napur.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások