díj rendezvény Az Év Főépítésze Díj

XXIV. Országos Főépítészi Konferencia – Főépítészeti díjak átadása 2019


d.adel | 2019.09.16

Huszadik alkalommal adták át a 2000-ben megalapított Év Főépítésze díjat. Évente két kategóriában adományozható elismerés: Az Év Főépítésze díjat aktív főépítész, míg a Főépítészeti Életműdíjat a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

A Díjakat Tihanyban, 2019. szeptember 5-én a XXIV. Országos Főépítészi Konferencián ünnepélyes keretek között adta át Tósoki Imre, Tihany község polgármestere, Bujdosó Judit, Tihany község főépítésze, és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.

A 2019. évi díjazottak:

Főépítészeti Életműdíj : Turi Attila okl. építészmérnök, Budaka lász Város és több település volt főépítésze

Összesen 26 éves főépítészi munkásságáért, melynek során szakmai irányításával, kitartó véleményezésével, tanácsaival a hagyományos településkép megújult, a közterületeket rendezték, a lakóterületek harmonikusan fejlődtek, miközben megőrizték és továbbgondolták a város építészeti örökségét. Saját tervezési munkáival példát mutatott, és meghatározta a településképi követelmények elvárt magas színvonalát. Fontos számára a hely szelleme, a település kulturális történetének folyamatossága, a múlt és a jövő összekötése.

Kiemelkedő közösségi tevékenysége is: a Pilisi régió összefogásának elősegítése, az újjáépítések főépítészi irányítása (beregi árvíz, illetve vörösiszap katasztrófa után), egyetemi oktatói tevékenysége, építész közéleti aktivitása, fiatal építészeket továbbképző vándoriskolai munkája.

Év Főépítésze díj: L. Balogh Krisztina okl. építészmérnök, Kaposvár Megyei Jogú Város és Csurgó Város volt főépítésze

Tizenkét éves eredményes és meghatározó munkájáért, a városi beruházások magas színvonalú megvalósításában, az építészeti értékek megismertetésében, az egyéni stílusú és eredményes kommunikációban példát mutató tevékenységéért.

Az értékvédelem és a műemlékvédelem területén kiemelkedő szakmai munkát végzett, ezt könyvekben, folyóiratokban és előadások során mutatta be a városi közönségnek, így széles körben ismertette meg az építészeti értékeket és a főépítészi szolgálatot.

Év Főépítésze díj: Tényi András okl. építészmérnök, Nagykőrös Város főépítésze

Tizenhat éves főépítészi munkásságáért, melynek meghatározó szerepe van abban, hogy Nagykőrös város ezen időszakban jelentősen megújult, épített környezete egyre szebb és értékesebb lett.

Magas színvonalon végzett szakmai tevékenysége, aktív szakmai és közösségi szervező munkájának eredménye megmutatkozik a város kapott elismeréseiben is.

A település építészeti értékeinek köztudatba íródását a lakosság érdemi bevonásával és az egyetemi hallgatók közreműködésével példaértékűen végzi.

Forrás: Országos Főépítészeti Kollégium, sajtóanyag

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások