hír cikk Kína Pritzker Díj Wang Shu

Wang Shu kapta az idei Pritzker-díjat


sebesp | 2012.02.27
Kínai építész most először érdemelte ki a rangos építészeti elismerést

Wang Shu 1997-ben alapította meg irodáját Hangcsou városában feleségével Lu Wenyu-val. A mindössze öt-hat fővel működő műterem nevével ellentétben (Amateur Architecture Studio) rendkívül magas színvonalú épületeket tudhat maga mögött. Thomas J. Pritzker, a díjat szponzoráló alapítvány elnöke értékelésében azt hangsúlyozta, hogy Wang munkája során a modern technológiák és a hagyományos érzékenység találkozásait próbálja felfedezni. Épületei közvetlen formai utalások nélkül emelnek át hagyományos hangulatot sugárzó épített környezetbe.

Tervezési filozófiájának lényege, hogy épület helyett mindig “ház”-at tervez. Szerinte a ház a végtelenül spontán tér amatőr megközelítése. Véletlenszerűen, illegálisan, ideiglenesen vagy amatőr módon megvalósuló építés azonos a professzionális építészettel. A különbség mindössze annyi, hogy az amatőr építészet nem kiemelkedő.

Wang munkái között a Suzhou Egyetem könyvtára (2000), Ningbo Kortárs Művészeti Múzeum (2005), a Kerámia Ház Jinghua-ban (2006), a Kínai Művészeti Akadémia Xiangshan Kampuszának I. és II. üteme (2004, 2007) és a Hangcsou-ban felépült Függőleges Udvarok Háza (Vertical Courtyard Apartments) (2007) a leginkább figyelemre érdemesek.

Wang Shu neves társaságba került az elismeréssel. A Pritzker-díjat korábban többek között olyan nemzetközileg ismert építészek érdemelték ki, mint Philip Johnson, Richard Meier, Kenzo Tange, Frank Gehry, Aldo Rossi, Renzo Piano, Norman Foster, Rem Koolhaas, Zaha Hadid és I. M. Pei, aki ugyan Kínában született, de az Egyesült Államokban él és dolgozik.

Forrás: Architectural Record

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások