sebesp | 2013.04.29
A koreai rock banda basszusgitárosának megrendelésére épített hétvégi házak fantáziavilága a városlakók szürke hétköznapjaitól való elszakadás céljára született, hogy legyen egy hely, ahol végre eldobhatják az agyukat.

„Törés, gyújtás, keverés”, ez az Ausztráliában nevelkedett, koreai születésű, Moon Hoon építészirodájának hitvallása, aminél kézenfekvőbbet aligha találhatott volna a Rock it Suda nevű amatőr rockzenekar basszistája. A Koreában kedvelt nagyvárostól távol fekvő hétvégi házas pihenési forma helyszínei többnyire európai példákat követnek, a zenész hiperbolikus fantáziavilágot akart megvalósítani, mely miközben egy felnagyított játszótér gondolatát fejezi ki, a környező táj látványának élvezetére is lehetőséget teremt. A hat egymás mellett álló épület a „Spanyol”, „Barbie”, „Lopva”, „Ferrari”, „Barlang” és „Tradicionális Koreai Ház” témákat dolgozza fel. Periszkópként állnak a domboldalon, tekintetüket az előttük húzódó völgyre irányítva. Egyes házakat farok formájú függőágyakkal egészítették ki, melynek eredményeképp az emberi mozgások és a szél ereje még hóbortosabb építészet jött létre. A “Spanyol ház” két nagy szarvat kapott, a Ferrari előtti tisztelgés pedig természetesen tetőtől talpig piros.

Moon Hoon vázlatfüzetéből származó képek tanúsága alapján a szertelen és hóbortos építészeti megoldás már azelőtt felvázolódott képzeletében, hogy az erős kékek, az intenzív vörösek és a vibráló sárgák testet öltöttek volna. „Az építészet él! Tovább lép határain … és él az elképzelések birodalmában … és most kézzel fogható közelségbe került, hogy gondolkodhass rajta miközben a Barbie-rózsaszín heverődön fekszel.” mondja az építész, remélve, hogy műve ökörködés helyett inkább a filozófikus elmélyülésre ösztönzi látogatóit.

Forrás: www.designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások