Lekics Gábor | 2015.04.15
A zöldövezetben fekvő félig betemetett bunker a hollandiai Vuren erőd részeként a Waal folyó partján épült az 1940-es években. A B-ILD iroda munkatársai egy leromlott állapotú világháborús bunkert alakítottak át hétvégi házzá, mely egyszerre négy embernek biztosíthat időszakos szállást.

Az épület műemlékileg védett, viszont a holland Műemléki Felügyelőség támogatta és szívén viselte a felújítást. Az elhagyatott bunker átalakításánál kiemelt követelmény volt az eredeti külső megjelenés megőrzése.

A bunkerben található helyiség 3,0 x 3,0 méter alapterületű, 1,80 méteres belmagassággal. A terem a nappali és a hálószoba funkcióját is ellátja. A bunker csak a pihenéshez legszükségesebb eszközökkel van felszerelve. Ötletesen variálható fa berendezésekkel érték el a rendelkezésre álló hely maximális kihasználhatóságát.

Minden berendezés egyedileg készült, a rendelkezésre álló hely korlátai szerint. Minden bútor fel- és lehajtható, így használaton kívül nem foglalja a helyet. Jellemzően többfunkciós bútorok ezek, például az éjjeli szekrények nappal kávézóasztalnak vagy akár lépcsőnek is használhatóak.

A monolit beton falak és a rétegelt falemez bútorok remek kontrasztot képezve töltik meg élettel a teret. A konyhapult úgy lett kialakítva, hogy a lehető legtöbb felszerelés tárolására legyen alkalmas.

A szűk belsőteret kiegészítendő, egy kültéri terasz is épült a bunker mellé. A teraszon főzni, pihenni és napozni is lehet és mindemellett remek kilátás nyílik a környező tájra. A faburkolatú terasz alapterülete teljesen megegyezik a bunker alapterületével. Ezáltal érzékelhetővé válik, mennyire más térérzetet ad a monolit vasbeton belső, és a természet övezte külső „helyiség”.

A használhatóság érdekében úgy döntöttek, hogy állandóan nyitott lesz a szállás a pihenni vágyók előtt. Így remek lehetőség nyílik a történelem szerelmeseinek, hogy egy valódi történeti emlékhelyen töltsék el szabadidejüket.

Építészet: B-ILD
Helyszín: 4214 Vuren, The Netherlands
Építész munkatársak: Kelly Hendriks, Bruno Despierre
Kivitelező: Bouwbedrijf Den Toom Heikop
Alapterület: 11.0 m2
Megvalósulás éve: 2014
Fényképek: Tim Van de Velde

Forrás: ArchDaily
"War Bunker Refurbishment / B-ILD" 29 Oct 2014. ArchDaily. Accessed 04 Apr 2015.

UPDATE:
Korábban már írtunk a projektről, érdemes mindkét cikket elolvasni

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások