Födelmesi Tamás | 2018. június 11.
     
Az otthon valódi szépségét már az épület megközelítése során megtapasztalhatjuk, miközben végighaladunk autónkkal a környező kis parkon, a körtefákkal szegélyezett kocsifelhajtón át, mígnem megérkezünk oda, ahonnan már gyalogosan haladhatunk végig a kövekkel kirakott úton egészen a bejárati ajtóig.

Mivel az épület domb tetején helyezkedik el, a konzolos épülettömeg alatt kialakul egy fedett tér, amely egy három autóbeállós garázsban folytatódik.

A dizájn aprólékos és figyelemre méltó. Mindez tükröződik a letisztult, egyszerű épülettömegben és az épülethez vezető kert kialakításában is. Első ránézésre olyan, mintha az épület a föld felett lebegne. Az épület egyedülálló műszaki megoldásai arról tanúskodnak, hogy a tervező minden apró részletet átgondolt a tervezés során. Az épület pontos méretei: 30 méter hosszú és 11 méter széles. A nappalitér és az étkező az épület szívében helyezkednek el, míg a hálófunkciók az épület két végében kerültek lefűzésre.

Nagyon fontos tervezési szempont volt az intimitás megteremtése az épületben ekkora üvegfelületek mellett is. Ugyanakkor élvezhesse a szemlélő a Portsea hátsó strandjának csodálatos látványát is a nappaliból, konyhából. Az épületen az átláthatóság gyönyörűen érvényesül mindkét oldalról nézve. A család teljes mértékben szemlélheti környezetét, míg ők rejtve maradnak a kíváncsi szemek elől. Az épület belső terei letisztult hangulatot árasztanak, ugyanakkor a meleg színeknek köszönhetően kellemes érzetet keltenek a belső terek.

A fürdőszobákat úgy alakították ki, hogy a külső elemek hangulatát érzékeltessék, és azt az érzetet keltsék, mintha az ember kint zuhanyozna a külső környezetben. A nagy tetőablakoknak köszönhetően kellő mennyiségű természetes fényt jut az épületbe, ezzel is tovább erősítve azt, hogy a természetben vagyunk.

Építész:  Feras Raffoul, Williams Liau
Helyszín: Portsea, Ausztrália
Építés éve: 2016

Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei:
SzociálLAK Párizsból
Újragondolt családi ház Svájcból
Passzívház a Fekete-erdőből
Parazita építészet a Beszkidekben
Kínai történelmi ház renoválása
Modern villa Izraelben
Kockaház (kádárkocka) tervgyűjtési felhívás
Játékos terek Erdélyben
Helyi anyagokból épült orvoslak
Teleszkópos borászat
Családi ház kőpengék között
Panelrekonstrukció Szlovákiában



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 10 (5 szavazatból)