Födelmesi Tamás | 2021.01.10

A Mahone Bay-ben található nyaraló teljes mértékben a tájnak van alárendelve, nem az épület, hanem a táj dominál – a mindennapi rohanó élet csendes ellenszere. Egy ékszerdoboz, ahova a tulajdonos elvonulhat a nyüzsgő hétköznapok elől.

Tágas kilátást és szabadtéri menedéket kínál, ahol az ember pihenhet és kapcsolatba léphet a szárazföld és a tenger természetes ritmusaival. 

Az épület koordinálja a helyszínen történő fokozatos haladást a szelíd tájba való megérkezéstől egészen a tenger felé orientált lakótérbe való eljutásig. A hármas üvegezésű függönyfalak megfelelő fényt, és szoláris hőnyereséget biztosítanak az épület számára. A nagy, déli irányba túlnyúló konzolok a hatalmas üvegfelületeket árnyékolják. E két egyszerű építészei elem alkalmazása menedéket és biztonságot nyújt a tengeri időjárás elől, anélkül, hogy akadályoznák a természet és a lakótér zavartalan kapcsolatát.

Az építészek a tulajdonosokkal való hosszas tervezési folyamat révén teremtették meg ezt a visszafogott, csendes és elegáns struktúrájú épületet.

Az otthon belső terei két részre tagolódnak. Az épület bejárati oldalán elhelyezkedő főfalba rejtett tárolósáv maga mögé rejti a ház fenntartásához szükséges helyiségeket, miközben akadálytalan kilátást biztosít a megérkező számára a tengerre. Ennek köszönhetően az épület nappali zónája teljesen nyitott, az előszobából az egész tér egy szempillantás alatt átlátható, felfedezhető.

Az épület külső megjelenésében nagy szerepe van a megfelelő arányban eloszló sötét és világos színeknek is a homlokzatokon. Az épület belső terei letisztult hangulatot árasztanak, ugyanakkor a meleg színeknek köszönhetően kellemes érzetet keltenek a belső terek.

Építész: Susan Fitzgerald
Helyszín: Mahone Bay, Canada
Építés éve: 2020
Forrás: www.archdaily.com,  www.susanfitzgeraldarchitecture.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások