Födelmesi Tamás | 2019.02.03
Japánban sokfelé találkozhatunk open-air múzeumokkal, a Karuizawában felépült új múzeum jelentősen nyit a természet felé, és felhasználja a természet adta lehetőségeket, mint kiállítási elemeket.

A múzeum egy 1820 m2 alapterületű épület, melyet a körülötte lévő természeti környezet egészít ki. Az új kulturális létesítményt körülvevő területet mintegy 60 000 darab, 150 különböző fajtájú növénnyel ültették be, hogy azok aktívan befolyásolják az épület légkörét, és a belső terek textúráját a levelek változásának színvilágának köszönhetően.

A múzeum padlója teljesen követi a terep lejtését. Nem sík padlóval rendelkezik a múzeum, hanem a Föld adta lejtés az épület belső tereiben is visszaköszön. Ezzel olyan érzést kelt a látogatóban, mintha a természetben sétálna, ugyanakkor az épületben mégiscsak egy védett térben sétál. Az épület belső terei organikus átriumok sorozatából épül fel, funkciójuk a belső terek megvilágítása, és térszervezés.
Az épület anyaghasználata egyszerű és letisztult, fényes fehér felületekből és üvegből építkezik. Ugyanakkor a növények is szerves részét képezik az épület koncepciójának.

Ryue Nishizawa a következőképp magyarázza az épület koncepcióját. A Senju arra kérte őt, hogy egy olyan nyitott, világos teret hozzon létre, ahol az emberek megfigyelhetik a munkáit, pihenhetnek, és tartalmas időt tölthetnek el a szemlélődés során. A nyitott teret úgy tervezték, hogy egyesítse Kazurizawa természetét, és Senju művészetét. Az építész célja az volt, hogy olyan parkot és teret hozzon létre, melyben a látogató úgy érezheti magát, mint egy privát nappaliban.

Építész: Ryue Nishizawa of SANAA
Helyszín: Karuizawa, Japán
Építés éve: 2011
Forrás: ArchDaily, Detail

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások