Födelmesi Tamás | 2020.08.07

Az épület Kazahsztánban helyezkedik el egy hegytetőn, egy kisebb facsoport mellett. Külső megjelenésében visszafogott, ugyanakkor éles kontraszt képződik a természeti formák és a töredezett épület között. A családi házból gyönyörű kilátás nyílik a körülötte elterülő völgyre.

Az építészek célja az épület tervezése során az volt, hogy a házat a lehető legegyszerűbben alkossák meg, mindemellett a letisztultság mellett még érdekessé is váljon. A helyválasztás sem mindennapos, mivel egy hegytetőn helyezkedik el, ahonnan páratlan panoráma nyílik az előtte elterülő völgyre minden napszakban: akár reggel a teraszon kávézva, akár vacsorázva.

A ház kívülről minden oldalról teljesen másképp néz ki, így bárhonnan nézzük is, nem fogunk két egyforma részt látni.

A külső és belső megjelenés egyaránt azonos színű, mely hangsúlyozza a ház egységességét és egyszerűségét. A hatalmas nyílászáró felületek mindkét oldalról teljes nyitottságot, ugyanakkor privátságot is nyújtanak a használói számára. Az üvegek kívülről fényvisszaverő tulajdonsággal rendelkező fóliát kaptak, hogy visszatükröződjenek benne a fák és a felhők, így a ház teljes mértékben összeolvad a környezetével.

Az épület belső megjelenése nagyon tiszta és egyszerű. A fehér szín növeli a belső teret, így az ember nyugodtan élvezheti a tisztaságot és a nagyvonalúságot.

A ház építésekor csak minimális terepalakításra volt szükség, mert az épületet a domborzat fölé lebegtetett módon helyezték el, cölöpökön áll.

Az épület alaprajzi elrendezésében tisztán elkülönül az éjszakai és a nappali zóna, amelynek köszönhetően jól használható az épület.

Építész: Nravil Architects
Helyszín: Almaty, Kazahsztán
Építés éve: 2016
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások