Födelmesi Tamás | 2018.12.10
Az építész feladata egy már kialakult házsor utolsó saroktelkén elhelyezkedő épület rekonstrukciója volt. Az építtető komoly kutatásokat végzett és szembesültek a megépült épülettípus problémáival, mint a rossz építőanyagok, az emelt földszint problematikája, és a belső térszervezés nem megfelelő kialakítása.

Az épület legfőbb hibái a következők voltak:

  • túlépített telek, nincs udvar
  • a zárt épülettömegből adódóan kevés fény jut a belső terekbe
  • a terasz elszakad a kerttől és a természettől
  • rossz építőanyagok
  • vízszigetelés hiánya

Az építészek feladata az volt, hogy teljesen új funkcionális térszervezést hozzanak létre a tereket határoló külső falakon belül, továbbá új lépcsőházat is illesszenek az épülethez. Ez a lépcsőház nem csupán lépcsőház, sokkal inkább egy falakkal körülhatárolt nyitott tér, amely magában foglalja a közlekedő tereket, továbbá teraszokat. A legnagyobb kötöttséget a meglévő utcaképbe illeszkedés okozta.

A közlekedőtér felől hatalmas nyílásokkal fordul az épület az utca irányába, amit a közlekedőtér falai ellensúlyoznak. A nyílások és a téglafal áttetsző részei beengedik a napfényt, ami intimitást biztosít az épület használói számára.

A belső teret a négyfős család igényeihez igazították. A földszinten nyitott terű lakóterületet alakítottak ki, az első emeleten három hálószoba kapott helyet.
A felülvilágítók az alagsorig természetes fényt visznek a belső terekbe.

Építész: Marta Frejda , Michał Gratkowski
Helyszín: Lengyelország
Építés éve: 2018
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások