hír épületek Németország John Pawson kápolna

Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól


sebesp | 2019. március 7.
     
John Pawson 61 fatörzset halmozott egymásra. Az eredmény egy pihenő- és szemlélődő hely egy délnyugat-németországi kerékpáros út mellett.

Keskeny út vezet a kápolna bejáratához, amely az erdő és a tisztás közötti találkozási ponton található. Az építészeti hatást a legegyszerűbb gesztusokkal érték el. Bizonyos nézetből az épület tömege egy halom rönkként jelenik meg, melyeket egymásra halmoztak, míg más irányból nézve az elemek beton talapzatra való elhelyezésével formálisabb benyomást kelt egy erdőből kilépő szobor képében.

A szándékoltan szűk bejárat a fizikai közelség érzését adja, mint amikor sűrű erdőn halad át valaki, vizuálisan mindez hozzáadódik a hét méter magas és majdnem kilenc méter hosszú, keskeny térbe érkezés élményéhez.

A megrendelő szentélyt vagy szemlélődési helyet akart létrehozni elsősorban az arra kerekező biciklisek számára. A fa elsődleges felhasználására épülő terv alapja az anyag természetes állapotához való közelítésének gondolata volt. A duglászfenyő törzsét egyenes gerendákra vágták, és egymásra rakák, hogy úgy tűnjenek, mintha egy halom farönköt szárítani halmoztak volna fel.

Forrás: John Pawson honlapja

A szerző legújabb cikkei:
Kifordított akvárium: Megnyílt a Snøhetta iroda víz alatti étterme
Lanovkával a Siratófalhoz? – nem mindenkinek tetszik az ötlet + videó
Az improvizatív család háza
Stairway to Heaven Manhattanben + videó
Depresszió ellen tilos a tánc
Ilyen lesz a Blaha Lujza tér a felújítás után
Madárfészek embereknek és műalkotásoknak
A diósgyőri lett a tavalyi év stadionja
Arata Isozaki Pritzker-díjas
Budapesti projektjével Sheila O’Donnell 2019 legjobb női építésze
Ötzi, a jégember új otthonba költözik
A Mecanoo "kultúrkígyója" Sencsen új ikonja + videóKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 2 (1 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások