sebesp | 2013.11.19
Kétrétegű homlokzatával, házi szemétégetőjével, adiabatikus fűtési-hűtési rendszerével a Co-op kereskedelmi vállalat új manchesteri irodaháza minden eddiginél magasabb BREEAM minősítést ért el.

A 3DReid építésziroda tervei alapján elkészült One Angel Square cégközpontot a világ legkörnyezetbarátabbjának titulálták, miután az eddigi legjobb, 95,16 %-os eredménnyel zárt a rendkívül sokrétű és szigorú követelményeket megfogalmazó BREEAM minősítési rendszerben.

A 45 ezer négyzetméteres épület a legnagyobb irodaház Manchesterben, tervezéséhez a legkorszerűbb BIM technológiákat alkalmazták. „Az az általános vélekedés, hogy igazán fenntartható épületek létrehozása drága és nehezen megtérülő beruházás. A One Angel Square projekttel sikerült bizonyítanunk, hogy csapatmunkában intelligenciával és meggyőződéssel még regionális piaci feltételek között is lehet életképes irodaépületet tervezni, mely minimalizálja a keletkezett hulladékot, a költségeket és a környezeti hatást – mondta a 3Dreid projekt igazgatója. – Remélem példaértékű lesz, melyet mások majd leköröznek.”

Az épület számos korszerő környezetbarát technológiát alkalmaz, így többek között házi szemétégetővel, adiabatikus fűtési-hűtési rendszerrel*, esővíz és szürkevíz kezelő rendszerrel is rendelkezik.

Az épület a 10 év átfutási idővel tervezett 8 hektárra kiterjedő „Noma” projekt első eleme, melynek eredményeként Manchester városközpontjának északi részén vegyes használatú, irodákat, lakóházakat és szabadidős funkciókat is magába foglaló új negyed jönne létre.

Forrás>>

*Az adiabatikus állapotváltozás vagy adiabatikus folyamat olyan állapotváltozás, amely során a termodinamikai rendszer és környezete között nem jön létre hőátadás.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások