sebesp | 2020.08.21

Tokió belvárosában átlátszó nyilvános vécéket állítottak fel két parkban. A Pritzker-díjas Shigeru Ban tervei alapján készült toalettek transzparenciával növelnék a bizalmat a félreeső helyek iránt.

Japánban járva egy dolog biztosan maradandó élményt jelent bárkinek: ez nem más, mint a rendkívül magas szintű illemhelykultúra. Hogy a repülőtéren vagy a szállodában fűtött az ülőke, és némi aláfestő zene mellett távirányítóval vezérelhető, válogatott altáji kényeztetéseket nyújt, betudhatjuk a keleti vendégszeretet részének, de ha ugyanezt egy városszéli parkban álló, őrizetlen nyilvános illemhelyen tapasztaljuk, akkor már igencsak elgondolkodunk, vajon hány fényévnyi távolságra vagyunk ettől.

A japánok – de legalábbis a tokióiak – úgy tűnik, mégsem teljesen elégedettek a félreeső helyek szolgáltatási színvonalával, mert nagyszabású illemhelyépítési programba kezdtek. A TokyoToilet projekt keretében tizenhét új nyilvános helyet létesítenek a legnevesebb japán építészek közreműködésével a főváros Shibuya negyedében.

Ezen kezdeményezés egyik eleme az a két áttetsző falú toalett, amelyeket a kerület két parkjában állították fel.

A Shigeru Ban Architects japán építészstúdió a használók által megfogalmazott két legfőbb aggodalomra keresték a választ, az egyik a tisztaság, a másik, hogy nincs-e benn valaki. Ezeket figyelembe véve olyan üvegfalú toaletteket terveztek, amelyekbe kívülről beláthatunk, ha azok üresek. Belépve és az ajtót bezárva a falak átlátszóról áttetszőre váltanak, megakadályozva a belátást. A sürgős ügyben a helyszínre érkezők már kívülről benyomást szerezhetnek a tisztaságról és azt is láthatják, hogy van-e benn valaki.

A színes üvegtáblákkal határolt építmények este színes lámpásként díszítik a népszerű parkokat. 

A jövő év végéig befejezendő projektre olyan neves építészeket kértek fel, mint Kengo Kuma, a budapest Magyar Zene Házát is jegyző Sou Fujimoto, a további Pritzker-díjasokról, Toyo Itóról, Tadao Andóról és Fumihiko Makiról nem is beszélve.

Képek: Satoshi Nagare / The Nippon Foundation

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások