sebesp | 2017.09.06
Megvan az év legrondábbnak ítélt brit épülete: a londoni Nova Victoria irodakomplexum.

Mint minden évben, idén is odaítélte a legcsúnyább épületnek járó Carbuncle-Kupa díját a Building Design magazin. A 'kitüntető' címre a PLP Architecture építésziroda lett érdemes a londoni Nova Victoria nevű irodakomplexum tervezéséért. A Victoria-pályaudvar közelében emelt épületet a cég "különlegesnek, építészeti szempontból merésznek" titulálta, ezzel szemben a szakmai zsűri szerint inkább egy fénylő vörös, borzalmas zűrzavar az egész.

A második világháborús bombázások után romokban maradt területet az 1960-as években építették újjá, és ma már széles körben fejlesztik. Sajnos nem lett sokkal jobb. A legfrissebb épület a Nova Victoria, 897 ezer négyzetméteres vegyes felhasználású beruházás, amely egy egész városi tömböt foglal magában. A tervezők megpróbálták feloldani a séma monolitikus jellegét, ezért az osztott tömegben elképzelt épületet fényes piros felületekkel próbáltak feldobni. Feltételezték, hogy ezzel a ház "jelképszerűvé" válik. A zsűri szerint azonban ez nem sikerült.

A fejlesztést a Victoria Street, a Bressenden Place és a Buckingham Palace utcája határolja. A Nova North 12 emelet magas és a terület közepén található, mellette a Bressenden Place, és 16 emelet magas Nova South. Az irodák teljes alapterülete 480 000 négyzetméter.

Forrás: bdonline.co.uk

Képek: ©SP

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások