hír épületek Budapest MTESZ

Bontják vagy mégsem? Ellentmondó hírek a MTESZ székház sorsáról


sebesp | 2016.08.10
Négy hete még megtartásról szólt a kormányhatározat, most bontásról beszél a Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője, sőt még a Kossuth téri metróállomás is zárva lesz egy időre.

Novembertől várhatóan három hónapra lezárják a Kossuth téri metróállomást a fölötte álló épület, az egykori MTESZ-székház bontása miatt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kossuth tér átépítését összefogó Steindl Imre Program vezetője.

Bár a Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének egykor otthont adó, a Kossuth tér arculatától jelentősen eltérő épület bontását már szeptemberben megkezdik, várhatóan a sarokház földszintjén található metrókijáratot csupán november végétől, december elejétől zárják le – mondta Wachsler Tamás, a parlament tervezőjéről elnevezett Steindl Imre Program vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy amikor ilyen nagy betontömbökkel labdáznak a gépek, akkor egyáltalán senki, egy lélek se lehet ott a metróállomáson és ezért november végétől, december elejétől nagyjából le fogják zárni a metróállomást. Ez így fog tartani körülbelül három hónapig ahogy most látjuk. Majd a BKK-val és a BKV-val szorosan egyeztetünk és ők megfelelő időben fogják tájékoztatni az utazókat."

A bontást követő építkezésnek is lesznek olyan szakaszai, mikor rövidebb időre le kell zárni a metrókijáratot – tette hozzá Wachsler Tamás.

"És még valami van, ami az utazókat érinti, az pedig az, hogy a villamospályának is lesz egy rövidebb lezárása. Ezt egészen pontosan tudjuk, hogy a jövő év augusztusában lesz. Erre azért van szükség, mert épül egy föld alatti folyosó az új irodaház és az Országház között, és amikor ennek a folyosónak a megépítése zajlik, amikor a villamospálya alatt visszük át ezt a szerkezetet, akkor értelemszerűen nem járhat rajta a villamos."

A bontást követően az új irodaház kialakításakor Hültl Dezső eredeti terveit veszik alapul, amelynek értelmében a tér déli oldalán található három épületnek közös a homlokzata, így egységessé válhat a tömb arculata.

Wachsler Tamás becslése szerint 2018 szeptemberére fejeződhet be a beruházás.

Mint ismeretes korábban pályázatot írtak ki a homlokzat átalakítására (http://tervlap.hu/web/cikk/show/id/4096), majd a bontásról érkeztek hírek a meggyengült tartószerkezet miatt (http://tervlap.hu/web/cikk/show/id/4559)
Alig néhány hete pedig arról számoltunk be, hogy mégis marad a MTESZ székház (http://tervlap.hu/cikk/show/id/4618). És most mégis bontás. Aki ezen el tud menni...

Forrás:inforadio.hu/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások