exkluzív épületek breuer marcell

Breuer Marcell – A fejre állított "zikkurat"

Az egykori Whitney Múzeum, most The Met Breuer


MezősiÁgnes | 2022.08.01

"Hogyan kell kinéznie egy múzeumnak, egy manhattani múzeumnak? ...Alakjának, anyagának, identitásának és súlyának kell lennie az 50 emeletes felhőkarcolókkal, mérföld hosszú hidakkal tarkított, színes városunk dinamikus dzsungelének közepén, független és önálló egységnek kell lennie (..)" Breuer Marcell

A Breuer jellegzetes, modern stílusában tervezett múzeum kiemelkedik a szomszédos homlokzatok közül. Lépcső alakú, fordított zikkurat forma gránit kövekkel borítva, fény trapéz formájú ablakokon keresztül jut be a galériába. Amikor az építkezés 1966-ban befejeződött, az épületet komor, nehéz és brutális jellegűnek írták le. Ez az évek során megváltozott, és kedvezőbb, erősebb és innovatívabb melléknevekkel jellemzik.

Három emeleten nagy és megkülönböztethető nyitott galériaterek vannak, függő, előregyártott betonrácsos mennyezettel. Mindegyik része a mozgatható falpanelek és rugalmas világítás biztosítására szolgál. Az előcsarnokot 375 lámpa díszíti, a lépcsőkorlátok teakfából készültek bronz elemekkel.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások