hír exkluzív díj épületek faépítészet finn építészet Finnország Helsinki óvoda finn faépítészet

Díjnyertes lett a Hopealaaksói óvoda Helsinkiben

Finn faépítészeti díj – Puupalkinto 2021


Timaffy | 2021.11.18

Idén ősszel adták át a Hopealaaksói óvodát, amely elnyerte a finn faépítészeti díjat, a Puupalkinto 2021-et. Az évente odaítélt díj olyan épületnek, belsőépítészeti munkának vagy szerkezettervezésnek adható, amely a kiváló minőségű finn faépítészetet képviseli.

Helsinki város célja, hogy 2035-re szén-dioxid-semleges legyen, ezért a városban egyre nagyobb szerepet kap a fa az építészetben. 

A Hopealaaksói óvodába finn és svéd anyanyelvű kisgyermekeket várnak egy- és hatéves kor között.
Az épület teteje zöldtető, amelyen négy felülvilágító és napelemek is helyet kaptak. Az épület éves fűtési energiaigénye 83 kWh/m2/év, ami jobb lett, mint a tervezett 90-es érték.

A kétszintes, 210 férőhelyes óvodában hét csoportszoba található. Az óvoda termeibe a földszinti előszobán keresztül jutunk be. Az emeletre belső lépcsőn vagy liften keresztül lehet fölmenni. A terek rugalmasan alakíthatók, a csoportszobák kisebb részekre oszthatók, vagy összekapcsolhatók egy nagy teremmé. Az épületben nincsenek folyosók, és mindkét szinten vannak közösségi terek.

Az óvoda igény szerint hétvégén, este és éjszaka is fogad gyermekeket, az ilyenkor használt külön bejáratú terem a földszinten kapott helyet. A közösségi tér és a kézműves műhely központi helyen, az emeleten található. Az irodák is az emeleten vannak. Az étkezést mindkét szinten külön ebédlőkben oldják meg.
Az épület akadálymentes, és a belsőépítészetben nagy hangsúlyt kapott az ergonómia és a funkcionalitás. Külön figyeltek a mennyezet és a falfelületek hangcsillapító burkolatára, a padló pedig hangelnyelő bevonatot kapott.

A földszinten egy fedett, egyik oldalán nyitott terasz található a közös tető védelme alatt. Finnországban –15°C-ig kiviszik a gyerekeket az udvarra játszani. A fedett rész megvédi őket a csapadéktól, így rossz időben szabad levegőn lehetnek.

Az épület támaszkodó cölöpalapozással és szellőző betonalappal készült. A teherhordó külső falak, valamint a lépcsőházak falai tömörfa CLT (keresztlaminált fa) elemek, amelyek nagy része nem kapott burkolatot. A két szint közti födém acélgerendákra szerelt CLT–beton kompozit szerkezet. A felső födém teherhordó CLT-lemezből és fa fedélszerkezetből áll. Az utca felé néző homlokzat burkolata előpatinázott horganylemez, az udvar felőli pedig függőleges vörösfenyő burkolat. Az épületre zöldtető került, amely kiegyenlíti a csapadékvíz-terhelést. 

A Helsinki városa által kiírt építésztervezői pályázatot az AFKS / Architects Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy nyerte el. A fő építésztervező Jari Frondelius, a projektépítész Mikko Liski.

A finn faépítészeti díj, a Puupalkinto 2021 odaítélésének indokai a zsűri elmondása szerint: 

„A Hopealaaksói óvoda építése során a fát többféleképpen, következetesen és természetesen használták fel. A homlokzat anyagait és színeit elegánsan és megfelelően választották meg. Az időjárásnak és forgalmi zajnak jobban kitett utca felőli homlokzat praktikus és hideg tónusú horganylemezből készült, az udvar felőli pedig meleg tónusú vörösfenyőből. A kültéri teraszok az időjárástól védettek az előtető és a hosszú eresz alatt.
A teherhordó falakban tömörfa CLT-elemeket használtak. A szerkezetből az udvar felőli oldalra kiálló elemek kiválóan bemutatják, hogy a nem hőszigetelt CLT-szerkezet hogyan használható sokoldalúan épület teherhordó szerkezeteként. Az utca felőli falakban a tömörfa CLT hangszigetelő elemként is kiemelt szerepet tölt be.

Beltérben a fa meleg légkört és óvodába illő otthonosságot teremt. A tető felülvilágítói behozzák a fényt az épületbe. Az üveg válaszfalak és a belső ablakok pedig gyönyörű és változatos kilátást nyújtanak a szintek, valamint a belső és a külső tér között. A fa részleteket gondosan tervezték és kivitelezték. A belső fa felületeket akusztikai csillapító elemként is sikeresen alkalmazták.”

Képek: AFKS Arkkitehdit Oy / Hannu Rytky
Forrás: AFKS, Uutta Helsinkiä, Puuinfo

Kapcsolódó írásunk: Faházas városrész épül Helsinkiben

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások