Timon | 2022.06.08

.A Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán 2022. június 2-án tartották a jubileumi díszoklevelek átadó ünnepségét. „Évtizedek óta kedves hagyomány egyetemünkön a jubileumi díszoklevelek adományozása egykori hallgatóinknak” – írja az alkalomra készített kiadvány előszavában Alföldi György DLA, dékán.

.Az 50, 60, 65, 70 és 75 évvel ezelőtt végzett hallgatók arany-, gyémánt-, vas-, rubin-, és platinadiplomát kaphatnak, akik szakmai életrajzuk benyújtásával azt kérik. „Az Építészmérnöki Kar Tanácsa 2022-ben 1 rubin-, 22 vas-, 28 gyémánt- és 72 aranyoklevél adományozásáról döntött… A jogelőd József Nádor Műegyetemen 1871-ben kezdődött meg az építészképzés az Építészeti és Műszaki osztályon. A Kar neve, szervezete a 151 év alatt többször változott, de a cél ugyanaz maradt, ösztönözni a magas szintű elméleti megalapozottságot és a gyakorlati ismeretek oktatását, szakmánk, hivatásunk egyszerre művészeti és műszaki jellegét. Képzésünk hagyományos erőssége a két terület egyensúlya: a műszaki, mérnöki tudományok elsajátítása mellett a művész alkotóképesség fejlesztése.”

Az 1962-ben végzett építészmérnökök 98-an fejezték be tanulmányaikat. 2022-ben, 60 év után gyémántdiplomát kaptak. A megítélt 28 főből az ünnepségen 20-an vették át a díszoklevelet, gyönge egészségi állapotuk miatt 8-an nem tudtak megjelenni. A jubilánsok közül 23-an a Műegyetemhez közeli Szeged vendéglőben évfolyam-találkozón vettek részt. Június 2-án kis statisztikát készíthetünk. A 98 főből 44-en élnek, 44 elhunyt, 10 fő bizonytalan, sorsukról nem tudunk biztosat. Büszkeségeink a díjazottak. Nevezzük meg őket: Kossuth-díjas 1 fő, Varga Levente. Széchenyi-díjas 2 fő, Dr. Istvánfi Gyula, Mérei László (megosztva). Ybl-díjas 8 fő, Istvánfi Gyula, Kaszás Károly, Kökény Ágnes, Maros Tamás, Nándori Klára, Palotás Lajos, Siklós Mária, Varga Levente. Az évfolyam-felelősi feladatot hosszú ideig Tobiás László kollegánk látta el, aki a találkozókat mindig május 19-ére, Szent Ivo napjára szervezte, mely felhívás lehetett az elvégzendő tevékenységre, azaz ivásra. Másrészt a Budapesti Nemzetközi Vásárra a vidéki kollegák hivatalosan jöhettek föl a fővárosba, s utána kényelmesen részt vehettek a találkozókon. Tobiás egészségi állapotának meggyengülése miatt 2020-ban az évfolyam-felelősi feladatot Timon Kálmán vette át. A jelenlegi kapcsolattartás: 34 főnél internet, akik ezzel rendelkeznek, 10 fő csak telefonon érhető el. 

Gratulálunk a jubileumi oklevelet átvett építész kollegáknak!

Érd, 2022. június 3.
Timon Kálmán
az Építész Kamara Tiszteletbeli Tagja

Kép forrása: BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszék facebook-oldala

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások