hír épületek Budapest felhőkarcoló

Felhőkarcolót épít az MNB-alapítványok vagyonkezelője Budapesten


sebesp | 2017.12.03
A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Váci úti irodaház-beruházást

2016-ban jelentette be az MNB alapítványainak vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt., hogy 17 milliárd forintért megvette a volt Csavargyár területét a budapesti Váci úton, mely a Rákospatak, a Váci út, a Csavargyár utca és a Cserhalom utca határolta tömbben helyezkedik el.

A bejelentéskor is elhangzott, hogy – számolva a brexit hatásaival – a közel hét és fél hektáros telken több mint 200 ezer négyzetméteren épülhet iroda, kereskedelmi terület, valamint lakásokat is felhúzhatnak. Az MNB-alapítványok arra számítanak, hogy a 2018-2019-re tehető brit kilépés miatt ide tudnak csábítani pénzügyi profilú cégeket, illetve azok központjait.

A korábbi bejelentés ugyanakkor arról nem szólt, hogy a Váci úton egy 90 méter magas toronyház is megépül a beruházás részeként – ez abból a műszaki dokumentációból derült ki, amelyet a Fővárosi Rendezési Szabályzat (FRSZ) módosításához nyújtottak be.

A projekt neve City 2020 üzleti negyed lesz, a 90 méter magas beépítéshez hozzájárult idén márciusban a XIII. kerületi önkormányzat tulajdonosi, kerületfejlesztési és lakásgazdálkodási bizottsága.

Most a kormány is lépett, és csütörtöki határozatában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította „a Budapest XIII. kerület, Váci út 160–168. szám alatti ingatlanon, a volt csavargyár és erőmű területén megvalósítandó barnamezős beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket”.

A beruházás finanszírozásának részleröl, és befejezésének tervezett határidejéről többet egyelőre nem lehet tudni.

Forrás: zoom.hu, MTI, budapest.hu

Várostervező: Molnár Mária (Római Atelier Építésziroda)

Építész: Vikár és Lukács Építész Stúdió

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások