buildecon | 2018.07.27
A 2018-as évre az EECFA kelet-európai régiójának (Oroszország, Törökország, Ukrajna) építőipara vegyes képet fest: az ukrán építési piacon növekedés, míg a török és orosz piacokon stagnálás várható.

Oroszországban a 2020-ig tartó negatív kilátások oka a nagyprojektek befejeződése, az alacsony vásárlóerő és egy, az építőipari vállalatokat érintő új szabályozás. Törökországban viszont a probléma oka a keresletnél jóval nagyobb lakáskínálat; emiatt jövőre a piacon csökkenést, majd 2020-ban enyhe növekedést vár az EECFA. Ukrajna építési piacán 2020-ig továbbra is bővülés várható, bár lassabb ütemben mivel a jelenleg túlfűtött lakáspiacon trendfordulóra számítunk.

Az első becslések szerint 2017-ben az orosz építési piac 0,6%-kal csökkent, a magasépítés visszaesését nem tudta ellensúlyozni a mélyépítési piac növekedése. Ebben az évben a teljes építési piac várhatóan 0,7%-kal fog bővülni, míg 2019-2020 között csökken majd (2019-ben 1,9%-kal, 2020-ban 1,4%-kal). Az orosz gazdaság leküzdötte a válságot és pozitív fejlődési pályára lépett. A viszonylag kedvező makrogazdasági feltételek ellenére az építési piacon nem számítunk növekedésre: sok infrastrukturális nagyprojekt 2018-2020-ban befejeződik (a krími híd, a 2018-as FIFA Világbajnokságra épült projektek, a Siberia Power gázvezeték és számos autópályaépítés). A lakásépítés, mely az orosz építési piac második legnagyobb szegmense a mélyépítés után, az építőipar motorja lehetne. A szegmens bővülési lehetőségeit azonban visszafogják az újonnan bevezetett jogszabályok melyek növelik az építőipari vállalkozások költségeit; a lakosság alacsony vásárlóereje és az alacsony jelzálogkamatok pozitív hatásának fokozatos kimerülése.

Törökországban tavaly rekord mennyiségű építési és használatba vételi engedélyt adtak ki általában az épületekre is, de főleg a lakóépületekre. Az elkezdett és befejezett építkezések rekord növekedésével egyidőben a GDP is nőtt. Ilyen csúcsról az építési engedélyek elkerülhetetlenül csökkentek 2018. 1. negyedévében. Az építés alatt álló nagy épületállomány miatt a befejezett épületek száma 3,4%-kal nőtt, de ugyanezen negyedévben ezek teljes alapterülete 0,5%-kal csökkent. Bár a legtöbb régióban a lakások reál (inflációval korrigált) ára csökkent, és az építési költségek nőttek, a teljes magasépítési piacon a közeljövőben csak kis mértékű visszaesést várunk. A mélyépítés a korábban vártnál kisebb növekedést könyvelhet majd el, a szíriai katonai beavatkozás költségvetési többletterhei, valamint a török líra leértékelődésének következtében.

Az ukrán építőipar jó általános növekedési kilátásoknak örvend és két éve az ukrán gazdaság vezető ágazata. A lakásépítés bővül, de a kínálat jelentősen meghaladja a keresletet, és a lakosság reáljövedelme is alacsony. Ugyanakkor az új lakások iránti kereslet továbbra is fennáll, elsősorban az egy- vagy kétszobás, illetve a kis méretű lakások szegmenseiben. Az ukrán gazdasághoz hasonlóan a kereskedelmi ingatlanok szegmense eddig kissé lassabban bővült. A mélyépítés tavaly egészséges ütemben nőtt és az állami finanszírozásnak, a helyi költségvetésnek és a nemzetközi forrásoknak köszönhetően a szegmens a jövőben is jelentős növekedést érhet el, főleg az útépítésben.

Az EECFA nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, mely a helyi kutatóintézetek, illetve az alapító valamint kutató és adminisztratív központ Buildecon és a módszertani hátteret biztosító ELTINGA együttműködése.

A teljes kiadványok megvásárolhatóak, és a mintatanulmány megtekinthető a www.eecfa.com weboldalon. -

Adatok forrása: EECFA Forecast Report, 2018 Summer
Elérhetőség: www.eecfa.com, info@eecfa.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások