hír épületek cikk Barcelona Gaudí Sagrada Familia

Kiderült, hogy nincs építési engedélye a Sagrada Familiának

10 milliárdos bírság fejében épülhet tovább Gaudí remekműve


zimboras | 2018.10.19
Bár 2026-ban ünnepélyesen át akarják adni, már 136 éve építési engedély nélkül épül Barcelona legnagyobb turistattrakciója, a Sagrada Família székegyház.

A Sagrada Família Barcelona legismertebb turisztikai attrakciója. Az épület 1984 óta az UNESCO vilárörökségi listáján is szerepel. Ennek ellenére, a 136 éve épülő székesegyház még mindig nem készült el teljesen. Sőt, az elmúlt években arra is fény derült, hogy az építkezés 1882 óta építési engedély nélkül zajlik.

A székesegyház építkezése 1882-ben kezdődött, de Gaudí már az első évben átvette a projektet, és azt a saját elképzelései és tervei szerint vitte tovább. A Sant Martí de Provençals kerületi városháza már az építkezés kezdetén felszólított Gaudít, hogy folytassa le a tervek engedélyeztetését. Ő azonban ezzel nem foglalkozott. (Gaudíról szóló cikkünk itt olvasható.)

Az építkezés előrehaladását, nagy részt közösségi adományokból finanszírozták, és a munkákat se a barcelonai hatóságok, se a tartományi katalán illetékesek nem ellenőrizték. Így, a Barcelonai Püspökség tulajdonában lévő ingatlan még mindig beépítetlen telekként szerepel a telekkönyvekben.

A Sagrada Família Építési Bizotmánya Gaudí halálának 100. évfordulójára tervezi az épület elkészültét, és annak ünnepélyes átadását. Gaudí fennmaradt vázlatai szerint, az épületet egy monumentális tengelyen keresztül lehetne megközelíteni, amihez két tömböt – 150 lakást és számos üzletet – le kellene bontani.

A városi léptékű átalakítások megvalósítása kétséges, de az érintettek 2015 óta tárgyalnak arról, hogy miképp lehetne az építkezést szabályossá tenni. A napokban elfogadott egyezség szerint, egy ca. 10-11 milliárd forintos bírság fejében, megkezdődhet egy speciális szabályozási terv elkészítése. Ennek alapján az épület megkaphatja az építési engedélyt, bár több építési előírásnak nem felel meg. Például a környező utcák irányában több része is több tíz centiméterrel kilóg az építési telekről.

Fotó: Wikimedia Commons, Arnaud Gaillard (arnaud () amarys.com)

Forrás: BBC

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások