hír

Kiemelkedő építőipari cégekkel lépett stratégiai kapcsolatra a PTE MIK


ptemik | 2022.09.05

A több évtizedes múlttal rendelkező építőipari középvállalattal, a Szabadics Zrt.-vel, valamint a transzparens homlokzati szerkezetekhez kapcsolódó gyártásban és tervezésben 40 országban jelen lévő Hydro Building Systems Germany GmbH-val kötött stratégiai megállapodást 2022/2023-as tanévnyitóján a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara.

A szeptember 5-én aláírt együttműködés fő fókuszterületei a közös kutatás-fejlesztési és innovációs projektek, az oktatásban való együttműködés, valamint rendszeres tudás- és tapasztalatcsere. A tanévnyitón részt vettek a PTE MIK elődintézménye, a 60 éve alapított Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikum (FVGT) első évfolyamán végzett hallgatók és néhány tanáruk is, akik évfolyamtalálkozón elevenítették fel a hat évtizeddel ezelőtti tanévnyitót és az első órák hangulatát.

A PTE Műszaki és Informatikai Kara az elmúlt években széles ipari kapcsolati portfóliót épített ki szinte minden oktatott területen, a duális képzésben több mint 70 vállalkozás fogadja a kar mérnökhallgatóit. A vállalatokkal való együttműködések végső soron azt szolgálják, hogy az oktatás, a kutatás-fejlesztés során elért eredmények hasznosuljanak, az intézmény tudásalapú és egyben pragmatikus megközelítéssel segítse elő a magyar ipar és gazdaság hosszú távú, folyamatos fejlődését. „A karral most együttműködésre lépett mindkét vállalat kari jelenléte komoly értéket képvisel, már korábban is volt velük kapcsolatunk, ezt a hivatalos megállapodással új dimenzióba emeljük. Amikor döntéshozói, azaz rektori, kancellári szinten az egyetem vezetése is bevonódik a folyamatba, az új lehetőségeket is megteremt: pl. új célok kitűzését a K+F irányába, vagy akár a munkaerőpiaci helyzetet, esetleg a korszerűsítési folyamatokat is értelmezve közös képzések fejlesztését. Ez utóbbira jó példa, hogy már tervezzük a Hydro Building Systems Germany GmbH leányvállalatával, a WICONA-val közösen a múlt tanévben az országban elsőként indított Homlokzattervező szakmérnökképzés angol nyelvű oktatását” – tájékoztat dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja.

A Szabadics Zrt. a hazai építőipar fontos szereplőjeként az ágazat szinte minden területén jelen van. A több mint 30 éve folyamatosan fejlődő építőipari vállalat nemzetközi vonatkozásban és Magyarország teljes területén kiemelt projekteket folytat. A folyamatosan bővülő, innovatív megoldásokat megkövetelő feladatok elvégzéséhez elengedhetetlen a kiváló szakmai háttér, ezzel párhuzamosan a szakmai, mérnöki utánpótlás biztosítása. Mindezek vonatkozásában a cégcsoport életében stratégiai szerepet tölt be az oktatási intézményekkel való együttműködés. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával való közös munka a Pollack Expón (az építőipar egyik legjelentősebb szakmai kiállításán) való megjelenéssel indult 2020-ban, amelytől kezdődően a két szervezet folyamatosan építi, fejleszti kapcsolatát egymással.

 A közös munka a szinergiák kiaknázásán alapul, a jelenleg is működő duális képzési program mellett a Szabadics Zrt. célja egy még komolyabb szakmai szerep vállalása az egyetemi oktatásban, amely ebben a tanévben indul. A program során a hallgatóknak lehetőségük lesz megtapasztalni az egyetem elméleti képzésén megszerzett tudásanyag gyakorlatba való átültetését. A stratégiai együttműködés három pilléren alapul, híd a hallgatók, az oktatási intézmény és a vállalati szféra között. Az egyetemi előadások mellett a jövőben a gyakorlati órák alkalmával valódi, folyamatban lévő projekthelyszínek látogatására lesz lehetőség, ahol a hallgatók élőben is láthatják az előadásokon elhangzott munkákat a mély-, a magas-, a víz- és a szerkezetépítés terén.

Az alumíniumipari és energetikai vállalatot, a Hydro Building Systems Germany GmbH-t 1905-ben alapították Norvégiában. Napjainkban a világ 40 országában 140 helyen ötvözi a helyi szakértelmet és a világszínvonalú páratlan kutatás-fejlesztési képességeket, többek között Székesfehérváron is, és összesen 35.000 munkatársat foglalkoztat világszerte. A Hydro-konszern leányvállalata a WICONA, amely a PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök-képzésének szakmai partnere. A WICONA központja Németországban, Ulmban található. Sikeres innovatív vállalatként több mint 70 éves nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a hőhídmentes alumínium homlokzati rendszerek tervezése, fejlesztése, és gyártása területén.

 A Hydro és a WICONA közös fejlesztésének eredménye a HYDRO CIRCAL 75R alumínium ötvözetből készült profilrendszerek, amelyek legalább 75%-ban újrahasznosított, alumíniumhulladékból készülnek. A profilok szén-dioxid-lábnyoma a világ legalacsonyabbjai között van: 2,3 kg CO2 /1 kg alumínium, ami csaknem 1/10-e a hagyományos alumínium értékének. A PTE MIK Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzésén ezt a 70 éves tudást és tapasztalatot szeretnék közkinccsé tenni az építőipar számára. Ez a hiánypótló egyetemi továbbképzés regionálisan egyedülálló és szerepe nemzetközileg is megkérdőjelezhetetlen. Az előadók a szakma nemzetközileg is elismert mesterei, a tantárgyak Európa-szerte hasonló szakmai továbbképzési programokhoz illeszkednek. „Büszkék vagyunk arra, hogy a PTE MIK partnereként részt vehettünk abban a 2 éves előkészítő munkában, melynek eredményeként valóra vált és elindult Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés.”

A tanévnyitón részt vettek a PTE MIK elődintézménye, a 60 éve alapított Felsőfokú Vegyipari Gépészeti Technikum (FVGT) első évfolyamán végzett hallgatók és néhány tanáruk is. 1962-ben egy teljesen új szemléletű közösség szerveződött az FVGT-ben, ahol gondolkodó, gyakorlati embereket képeztek, többségük később új szakmai végzettség megszerzéséért ismét a pécsi intézményt – ami időközben felvette a Pollack Mihály Műszaki Főiskola nevet – választotta. A technikumban tanító mérnökök maguk alakították ki az oktatás módját és technikáját, felhasználták gyakorlati tapasztalataikat. A képzésre a „kisegyetemi” törekvés volt jellemző, lényegében egy iparágtól független, ipari eljárástechnikai szakemberképzést valósítottak meg. A felsőfokú technikum kisebb hallgatói és oktatói létszáma lehetővé tette, hogy az oktatók szorosabb, családias kapcsolatot építsenek ki a hallgatókkal, így az oktatás mellett a nevelés is hangsúlyossá vált. Az első évfolyamon végzettek között okleveles mérnököket, közgazdászokat, tanárokat, újságírókat, miniszteri tanácsosokat, sőt még vegyipari gépészeti gyártulajdonost is találunk, egy részük műszaki és gazdasági közép- és felsővezetővé vált, szinte mindegyikük sikeres életpályát tudhat maga mögött.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások