hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Óvatosabb hazai építőipar

EBI Építésaktivitási Jelentés 2022 2. negyedév


buildecon | 2022.09.05

Az EBI Építésaktivitási Jelentés idei 1. negyedéves kiugróan magas Aktivitás-Kezdését mérséklődés követte a 2. negyedévben a hazai építőiparban. Április és június között mintegy 800 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések.

Idén a 2. negyedévben ugyan csökkent az építési fázisba lépő projektek értéke hazánkban, de továbbra sem beszélhetünk alacsony számokról. Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdése az 5. legmagasabb volt az elmúlt éveket nézve negyedéves szinten. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az elmúlt időszakban a kivitelezési költségek drasztikusan megnőttek, és ez önmagában jelentősen felfelé lökte a folyó áron számolt Aktivitás-Kezdés mutatót, de változatlan áron a volumen ennél alacsonyabb. 

A magasépítések értéke nőtt

A magasépítések esetében bővülés volt tapasztalható az Aktivitás-Kezdésben, az év második negyedévében több mint 560 milliárd forintot tett ki a megkezdett kivitelezések értéke a szektorban, ami túlszárnyalta az első negyedéves számot, valamint az elmúlt évek második legmagasabb szintjét jelentette 2021 április és június közötti időszaka után. Itt is igaz azonban, hogy az Aktivitás-Kezdést folyóáron számolva jelentősen emelte az elmúlt évek jelentős kivitelezési költségemelkedése.

A lakáscélú magasépítésekben nagyon jelentős visszaesést hozott az idei második három hónap, míg a nem lakáscélú magasépítések számottevően bővültek, az Aktivitás-Kezdés mutató április és június között 500 milliárd forint fölé emelkedett, ami 2021 második negyedéves értéke után a valaha mért második legnagyobbnak számít. 

2022 második három hónapjában a legnagyobb elinduló magasépítési projektek közé tartozott a Veszprémi várnegyed egyházi épületeinek felújítása, a Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium, VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola, valamint a Kárpáti György Uszoda építése, a Sisecam üveg csomagolóanyag-gyártó üzem kivitelezése Kaposváron, a HelloParks pátyi és maglódi projektje, a BMW festőüzemének illetve központi irodaépületének I. Üteme Debrecenben, a Rubin NewCo féltengelyt és kardántengelyt gyártó üzem I. Üteme Felsőzsolcán, a Center Point 3 irodaház építése, a Magyar Posta Központi Csomagfeldolgozójának kivitelezése Maglódon, illetve a Budapesti Atlétikai Stadion szabadtéri edzőpályáinak építése.

Visszaesés a mélyépítéseknél

Az előző jelentésben már foglalkoztunk vele, hogy két nagyberuházásnak köszönhetően a mélyépítési Aktivitás-Kezdés minden eddigi rekordot megdöntött az első negyedévben. Ehhez képest a második negyedév jelentős visszaesést hozott, mindössze kevesebb, mint 240 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések a szektorban, ami ugyanakkor az előző évek átlagosnak nevezhető negyedéves szintjével azonos. Az első negyedévhez képesti mérséklődés az út- és vasútépítéseket érintette, az Aktivitás-Kezdés mutató esetükben nem érte el a 90 milliárd forintot. A nem út- és vasút mélyépítéseknél ugyanakkor több kivitelezés is elkezdődött, ami magasabb értéket képviselt, mint az első negyedéves, körülbelül 150 milliárd forintot tett ki. 

A legnagyobb építőipari projektek közé mindössze egy útépítési beruházás került be, a 25. számú főút Szentdomonkos-Borsodnádasd közötti szakaszának kivitelezése. Ezen kívül még a nagyobb mélyépítési beruházások közé tartozott a negyedévben az Adonyi, Ercsi kistérség ívóvízhálózatának fejlesztése, illetve a Budapest és környéke víztermelő kútjainak ivóvízminőség-javítását célzó beruházás elindulása.

A Dunántúl részesedése alacsonyabb

Az idei évet illetően az Aktivitás-Kezdésből a legnagyobb részesedéssel Közép-Magyarország rendelkezett, 43%-os aránnyal, a második helyen Kelet-Magyarország állt 37%-kal míg Nyugat-Magyarországhoz a megkezdett építkezések értékének valamivel kevesebb, mint 20%-a kapcsolódott. A 2014 és 2021 közötti időszakkal összehasonlítva Közép és Kelet-Magyarország részesedése a megkezdett kivitelezési munkákból magasabb volt 2022 első felében, míg Nyugat-Magyarországé alacsonyabb. 

Az elmúlt 1 évre visszatekintve az összes régió közül Budapesten és a Dél Alföldön volt a legmagasabb a kivitelezési fázisba lépő projektek összeértéke, az elemzés második felében ez utóbbival részletesen is foglalkozunk.  Az Aktivitás-Kezdésből a legkisebb részesedéssel a Nyugat-Dunántúl és a Dél-Dunántúl rendelkezett. 

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga és a Buildecon a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá. A teljes kiadvány megrendelése: ebi@ibuild.info 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások