hír exkluzív rendezvény konferencia Kecskemét óvoda

Több hely, több idő – erre van szükségük az óvodáknak

Egy kecskeméti konferencia tanulságai


Csépé | 2019.04.04

Speciális érzékenységre van szükség a gyerekintézmények, óvodák, bölcsődék tervezéséhez – a gyakorlatban mégis lehetetlen határidőkkel és költségvetésekkel készülnek. A tegnapi Egészséges építészet, gyerekbarát építés konferenciának ez volt a legfontosabb tanulsága.

Nemcsak helyi építészek, hanem intézményvezetők, és óvodatervezés, bölcsődetervezés előtt álló kollégák is érkeztek a GOMÉP támogatásával megrendezett konferenciára. Az első blokkban a speciális igényekről esett szó. Csanády Pál a térigényekről szólva kiemelte: a gyerekek számára a térérzékelés pontja is alacsonyabban van, így nemcsak a parapetek, de minden más tér megalkotásánál is tekintettel kell erre lenni. Dr. Dúll Andrea finom korosztályi bontásban mutatta be, mennyire más és más környezetre van szüksége a növekedő gyermeknek. Dr. Tari Gábor hangsúlyozta: a gyerekek az élénk színeket kedvelik, erre tekintettel kell lenni a tervezésnél. A színek akár az üvegeknél is megjelenhetnek – mondta el Mison Norbert, aki részletesen felsorolta, mikor milyen biztonsági üvegeket kell alkalmazni a gyermekintézményeknél. Az analízis után a szintézis következett: előbb Turi Attila több saját és Makovecz Imre által mutatta be, mennyire fontos a terek kultúrában gyökerező, méltó formálása, és néhány félmondatából kiderült: gyakran csak hetek vannak egy-egy épület megtervezésére. Földes László a zsámbéki bölcsődét mutatta be – a projekt külön érdekessége, hogy a szomszédos épület éppen Turi Attila iskolaépülete. A két épület téglaburkolatában, az udvar szerkesztésében tekintettel van egymásra. Mint az előadások utáni beszélgetésből kiderült: a szűk költségvetésben is hasonlítanak, a seprűzött beton, a kapható legolcsóbb bútorzat mind-mind szinte szükségmegoldásnak számít. Jákli Eszter tájépítész rengeteg példán keresztül mutatta meg, mi mindenre alkalmas lehet egy óvodakert, mennyire részt vállalhat az oktatásban, a gyerekek pszichológiai fejlődésében is. Sajnos a magyar valóság ettől nagyon messze van – még az építészetileg példaértékű intézményeknél is. A konferencia témáját még Vajnáné Dr. Horn Valéria előadása tette kerekké, aki a perlittől a kender, len anyagú hőszigetelésig számos példát hozott a természetes anyagokra, de tudott olyan meglepő információt is közreadni, hogy akár a szuper-természetes vályog is lehet káros – tudniillik, ha radioaktív…
A napot Dr. Jámbor Attila előadása zárta, aki az éppen aktuális építési törvény módosítást és más rendeletmódosításokat vette sorra. A résztvevők egyöntetűen igen hasznosnak ítélték a rendezvényt, ami tematikájában egyedülállónak bizonyult. Az eseményt a GOMÉP kiállítása kísérte az előtérben, ahol a számos gyermekintézményért nívódíjat nyert cég eredményeit is megismerhették a kollégák.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások