színkép | 2017.10.12
A Lechner Tudásközpont a tavalyi évhez hasonlóan újra különdíjat ad át a Média Építészeti Díja Gálán. A díjra 1945 utáni épületek és építmények felújításával, rehabilitációjával vagy annak tervével lehet pályázni az Építészfórumon.

Az Építészforumon 2017. október 25-ig lehet a terveket feltölteni, ezzel az épület vagy a terv automatikusan elindul a különdíjért. A pályázat további feltétele, hogy az alkotást jegyző tervező a Tervezői nyilatkozat kitöltésével – és a kommunikacio@lechnerkozpont.hu email címre a szkennelt változat visszaküldésével – igazolja, betartotta a szerzői joggal kapcsolatos jogszabályi és kamarai előírásokat.

Bővebb információ: Lechnerközpont.hu

A magyar építészettörténet keveset tárgyalt fejezete az 1945-90 közötti korszak. Későmodern épített örökségünk most kerül a közvélemény, a döntéshozók és az építészszakma figyelmének középpontjába, ugyanis a statikailag sokszor kifogástalan állapotban lévő házak homlokzata, gépészete, belsőépítészete az életciklusukból fakadóan felújításra szorul. Másrészt, a 21. században már funkcionálisan sem mindig állják meg a helyüket a korszak épületei, hiszen gyakran megváltoznak a felhasználói igények – átalakul körülöttük a város. De jó építészeti minőséget ezeknél a rekonstrukcióknál is csak az épületek és az őket eredetileg tervező jeles mesterek alkotófolyamatainak megismerése és megértése révén lehet elérni.

A Lechner Tudásközpont már második éve díjazza a II. világháború és a rendszerváltás közötti időszak hazai épületeinek kiemelkedő minőségű felújításait. A Tudásközpont más területen is csatlakozik ehhez a korszakhoz: Építésügyi Dokumentációs Központja – a Lágymányosi Dohánygyár egykori épületében – számtalan korabeli épület tervrajzát őrzi. Ezenkívül a Lechner a Nemzeti Építészetpolitikában lefektetett, az építészetet népszerűsítését célzó gondolatokhoz is támogatja, minél nagyobb segítséget nyújtva az egyes építészeti korszakok megismertetéséhez.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások