hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

2021-ben újra növekedhet az Aktivitás-Kezdés a lakáspiacon

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2020 Q4


buildecon | 2021.02.16

2014-2015 óta nem láttunk olyan alacsony Aktivitás-Kezdést a társasházi lakáspiacon, mint tavaly. Idén viszont jóval magasabb Aktivitás-Kezdés számokhoz térhet vissza a piac az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Tavaly a koronavírus okozta gazdasági válság és az év elejétől ismételten 27%-osra növekvő áfakulcs együttesen kiugróan alacsony Aktivitás-Kezdést eredményezett a hazai társasházi lakáspiacon. Az utolsó félév olyannyira lecsökkent számokat produkált melyhez hasonlót egészen 2014-2015-ig visszatekintve nem találunk. 

Az idei évtől újonnan visszahozott 5%-os áfakulcs azonban megállíthatja a mélyrepülést és növekedést generálhat a szektorban, így az idei évben jóval magasabb Aktivitás-Kezdés számokhoz térhet vissza a piac – a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Teljesen más kép rajzolódik ki akkor, ha az Aktivitás-Befejezés mutatókat vizsgáljuk, hiszen a befejezett társasházi projektek összértéke rekordmagas, 424 milliárd forintos értéken zárt 2020-ban. Ez az előző, eddigi csúcsnak számító 2019-es összegnél is 40%-kal magasabb, 2018-hoz képest pedig megduplázódott. A 2021-re vonatkozó előzetes adatok  révén várható, hogy hasonlóan magasan lehet a befejezett projektek értéke.

A szektor Aktivitás-Kezdésének országos szintű 40%-os csökkenése az ország régióit egyenlőtlenül érintette. Budapesten mindössze 9%-kal csökkent a 2020-ban elkezdett projektek összege 2019-hez képest, ugyanakkor mindegyik másik régióban 40%-nál nagyobb volt a visszaesés, Pest megyében pedig 85%-os.

Ezen tendenciák miatt a régiós arányok is átalakultak, Budapest jelentősége révén Közép-Magyarországra koncentrálódott több mint kétharmada az elkezdett társasházi kivitelezések értékének. A nyugati és keleti régiók pedig jóval a többéves átlaguk alatt maradtak. 

Az EBI Építésaktivitási Jelentés az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakít ki amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat. A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.

A cikket írta: Tancsics Tünde, Eltinga

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások