Lekics Gábor | 2015.06.17
Amszterdamban több mint 1200 híd ível át a város csatornái felett. Történetük gazdag, némelyik még a 17. századból maradt ránk. A hollandok azonban nem zárkóznak el a kortárs szerkezeti megoldásoktól. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a városban 3D nyomtatásos technológiával épít gyalogoshidat az MX3D iroda.

Az építésben 3D nyomtatófejjel felszerelt hattengelyes ipari robotok végzik az építőmunkát. Két robot fogja elkezdeni az építést a két partról, majd középen találkozva egyesítik a hidat. A 3D nyomtatási technológia használatával bármilyen formájú térbeli szerkezet kivitelezhető műanyag és fém felhasználásával.

A híd az Amszterdam belvárosát átszelő híres csatornák egyikén fog átívelni, azonban a pontos hely még kiválasztás alatt áll.

A tervező, Joris Laarman elmondása alapján a jövő a digitálisan, helyszínen kivitelezhető építési technológiáké. Ez a híd jól bemutatja, hogy a 3D nyomtatási technológia elterjedése végül a fenntartható anyagokon alapuló, korlátlan formavilágban kivitelezhető funkcionális szerkezetekhez fog vezetni. A híd emellett a történelmi környezet és a modern technológiák közti folytonosságot is szimbolizálja.

A kivitelezés 2015 szeptemberében fog kezdődni, addig a projekt bemutatóját az MX3D Youtube csatornáján lehet megtekinteni:Tervezők, kivitelezők: MX3D sturt-up iroda, Joris Laarman Lab, Heijmans, és az Autodesk alkotócsapata.
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások