Lekics Gábor | 2015.06.03
Brazília partjai mentén, Sao Paulóhoz közel található Sao Sebastiao szigete. A szigeten fekvő Ilhabela városkában épült fel a gondnok kicsi, de sok érdekességet tartogató háza.

A ház 100 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik, egy sziklákkal tarkított zöld hegyoldalban. Korábban is állt itt háza a gondnoknak, mely egy régi kőfalazatú, cserépfedésű kunyhó volt. Mivel az idő eljárt felette, új ház építése vált szükségessé.

Az új, kétszintes épület felső szintjén, egy fehér „dobozban” kapott helyet a hálószoba, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Sao Sebastiao tengerszorosra. Az alsó, kőfallal kerített szinten található a nappali, a konyha és a fürdőszoba. Mindez 36 m2-en szervezve, ügyes helytakarékos megoldásokkal, a legjobb helykihasználás érdekében.

A faburkolat nagy szerepet kapott a belső térben. A nyílászárókon túl a lépcső, és a bútorok is natúr fából készültek, izgalmas ellenpontozva a rideg külsőt.

A fafelület az épület külső megjelenésében is visszaköszön. A felső szint fehér tömegéből egy elhúzható harmonika rendszerű faárnyékolóval ellátott „kirakat” tekint a tengerszorosra. A felső tömböt pedig a helyi építési hagyományokat követve épített kőfal támasztja alá.

A terméskő burkolat az épület környezetében is visszaköszön. Az udvar borítása és az épület melletti parkoló rámpa is ilyen burkolattal olvad bele a környező tájba.

Helyszín: Ilhabela, Sao Paulo, Brazil
Megvalósulás éve: 2008
Hasznos alapterület: 36 m2

Építészet: Alan Chu & Cristiano Kato

Fényképek: Djan Chu
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások