épületek

A milánói Prada Múzeum világítástechnikai bravúrja


droID | 2015.08.27
Idén új világítástechnikai eszközök debütálnak a milánói Prada Alapítvány drámai kiállítási tereiben. A nagy szakértelmet igénylő projekt sikere bizonyítja, hogy megfelelő világítással a múzeumépületek vizionárius igényeinek is eleget lehet tenni.

A világhírű Pritzker-díjas holland építész, Rem Koolhaas által tervezett kiterjedt épületegyüttes egy 1910-re visszatekintő szeszfőzde átalakításával jött létre. Az építmény külső tereit és kiállítóhelyiségeit a LED izzók arzenálját felvonultató Erco világítástechnikai eszközökkel szerelték fel. A megfelelő készleteket a kulturális intézmény, élükön Miucca Prada és Patrizio Bertelli választották ki az Erco sokéves, múzeumépítészeten edződött tapasztalatára való tekintettel, és a cég közvetlen szakmai támogatásával. Az Erco LED rugalmasan használható termékei ideális megoldást biztosítanak múzeumi környezetben, a legösszetettebb világítástechnikai feladatok megoldásánál is – ezek között említhetjük a különlegesnek már egyáltalán nem számító igényt, amikor az egységes, csillogásmentes szórt fény és – néhány kivételes tárgy megkülönböztetésére – hangsúlyképző, irányított megvilágítás együttes alkalmazására van szükség.

Ókori bronztárgyak és márványszobrok avantgárd környezetben
A Prada új középső múzeumi részlegét elfoglaló, három oldalán üvegezett “Pódiumon” Parscan spotlámkák, Optec kontúr-spotlámpák és Pantrac-lencsés súrlófények kombinációjából alakult ki a végleges, professzionális LED megoldás. A Spherolit lencsével, spot- és reflektorlámpával felszerelt Parscan 12 Wattos tökéletesen kiegészíti a Parscan 4 Wattos szűknyalábú spotjait. Az ókori mesterművek megvilágítására és hangsúlyozására készített, fotometrikus precizitással beállított kombináció kiállításmegnyitók alkalmával még a tárgyak legfinomabb részleteket is kihozza. A bronztárgyak és márványszobrok éles kontúrja fokozza a háromdimenziós térhatást. A pódium első szintjén 24 Wattos, 4000 K Pantrac LED-lencsés izzók adják a háttérfalak egyenletes, semleges fehér súrlófényét – a világítási koncepció a nappali világosság megidézése volt, hogy a kiállítótér szélesnek és tágasnak tűnjön.

Rivaldafény és aranybevonat a művészeti tárlat kompakt egészének
A “Kísértetház” elnevezésű állandó kiállítást Rem Koolhaas a régi szeszgyár négy emelet magas részlegének felújításával alakította ki. Az aranyozott burkolatú helyiség a Prada Alapítvány gyűjteményének kiemelt darabjait mutatja be. Az itt alkalmazott 24 Wattos, széles reflektorfejjel ellátott Parscan spotlámpák egyenletes háttérfényt alakítanak ki a kiállítótermekben, míg a spot- és fényszóró lencsével felszerelt 12 Wattos izzók megfelelően kiemelik környezetükből, és a figyelem középpontjába állítják a műalkotásokat. A fekete Parscan spotok minimalista dizájnja észrevétlenül beleolvad a meglévő épület acélszerkezetébe, így a figyelmet teljes egészében a megvilágított kiállítási darabokra terelik. Az teret átkaroló képtárakban végül ugyancsak 12 Wattos Parscan spotok és súrlófények kerültek betervezésre, mivel itt a falra helyezett festmények tökéletesen egységes megvilágítására, a színek hangsúlyozására volt szükség.

Erco világítástechnika a Prada külső és belső tereiben
Míg az Erco LED-lámpák a kiállítási terekben semleges fehér hatásúak, az épületrészek közti külső terekben meleg fehér fény világítja meg az együttest. A kövezett belső ösvényeket közepes és széles reflektorfényű, 36 Wattos beamer projektorok szegélyezik, míg a különleges, talajra irányított kültéri reflektorok a bejáratok körüli területet jelölik ki. A ragyogásmentes Erco kültéri világítótestek tökéletes vizuális komfortérzetet biztosítanak. A tervezők fokozottan figyeltek arra, hogy csak és kizárólag ott legyen világítás, ahol arra valóban szükség van.

Projektadatok
Megbízó: Fondazione Prada, Milánó
Építészet: OMA, Rotterdam (Rem Koolhaas, Chris van Duijn)
Díszlet: Ducks Sceno, Villeurbanne
Világítástervező: Lucas Goy, les éclaireurs, Lyon / France
Megvalósulás éve: 2015
Felhasznált termékek: Beamer, Lightscan, Optec, Pantrac, Parscan
Fotók: ERCO GmbH, www.erco.com, Dirk Vogel

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások