cikk iroda

A nyílt terű irodák környezetpszichológiája

Miért utálják a dolgozók az egyterű irodákat?


gyulailevi | 2019.05.06

A nyitott irodák egyik legnagyobb mítosza, hogy bátorítják a kollégák közötti együttműködést, a falak hiányában mindig spontán párbeszédekbe keverednek egymással, amely elvezet a következő briliáns ötlethez. Amerikai kutatók megvizsgálták: miért utálják mégis?

A nyílt terű irodák környezetpszichológiája: Miért utálják a dolgozók az egyterű irodákat?

A Harvard Business School kutatása alapján 2018-ból viszont kiderül, hogy a nyílt terű irodák éppen az ellenkező hatást váltják ki, 73%-kal csökken a személyes interakció a kollégák között. Helyette, hogy ne zavarják egymást a kollégák, inkább emailt vagy azonnali üzenetet küldenek egymásnak. A tanulmány szerint az e-mail használat 67%-kal növekedett.

Ezt sokan mi is ösztönösen érezzük, akik nyílt terű irodákban dolgozunk: Miért szakítanám félbe a munkájába merült kollégámat, amikor emailt is küldhetek neki, különösen akkor, ha rajta van a fejhallgatója, ami mára már univerzális „ne zavarj” jelzés lett?

A nyílt terű irodák egyszerűen túl zajosak

A zaj ellen feltett fejhallgató használatának van egy másik oka is. Az open office-ban a legnagyobb zavaró tényező a zaj. A bútorgyártó Steelcase 2014-es, tízezer fős felmérése alapján az emberek napi 86 percet veszítenek el a zaj miatt. Egy másik kutatás 2013-ból kiderítette, hogy a megkérdezettek felének van problémája a zajjal, különösen az áthallatszó beszélgetésekkel, melyek a leginkább frusztrálják a legtöbb embert.

Ez az igazi probléma a dolgozói termelékenységre és kreativitásra nézve. A Wetransfer 2018-as tanulmányában, melyet a Wetransfer készített, kreatívipari dolgozókat kérdeztek a munkájuk legszükségesebb feltételeiről. A válaszolók 65%-a a csendet jelölte meg. Ez a döntő fontosságú elem a munkájuk során – sokkal fontosabb, mint a tiszta, rendezett tér, a kávé vagy a napsütés.

Az elvonulás lehetőségének hiánya aránytalanul erősebben érinti a nőket

A leginkább problémás terület az open office esetében a privát tér hiánya. Mindig fennáll az érzés, hogy valaki átnéz a vállunk fölött, nincs hová elvonulni egy telefonbeszélgetésre, vagy egy pillanatra csendben, egyedül lenni. Ez minden kollégára negatív hatással van, de egy kutatás kimutatta , hogy leginkább a nőket érinti rendkívül károsan.

A tanulmány követte egy kormányzati iroda átalakítását tradicionálisból nyílt terűvé. Eredetileg nem is a nyílt irodatér nemekre gyakorolt hatását vizsgálták, de a tanulmányt készítő hölgy, aki hosszú időre részt vett az iroda mindennapjaiban, elkezdte úgy érezni, hogy máshogy kellene öltözködnie. Más nőket is megkérdezett az irodában, és rájött, hogy néhányan teljesen elkerülik az irodatér bizonyos részeit, mert nem akarják, hogy megbámulják őket, míg mások teljesen másképp kezdtek öltözködni, mert úgy érezték, hogy folyamatosan kirakatban vannak.

A Fast company olvasóit is sérti, ha férfi kollégáik megbámulják őket – ezt a problémát súlyosbítja a falak hiánya az egyterű irodákban –, és elmondták, hogy inkább kimennek az irodából, hogy egy kicsit magukban lehessenek. 

Egy hölgy azt írta, búvóhely nélkül maradt az egyterű irodában, amikor egy kollégája szexuálisan zaklatta.

A nyílt terű iroda megbetegít

A kutatás kimutatta, hogy nemcsak a termelékenységre és a biztonságérzetre van rossz hatással az egyterű iroda, hanem a fertőző betegségek terjedését is megkönnyíti a nyílt tér,  így gyakrabban lesznek betegek a dolgozók, ami megint csak a termelékenységet gátolja. Egy 2014-es kutatás 1852 cég betegszabadság-adatait elemezte Svédországban, és arra jutott, hogy az open office jelentős többletkockázatot jelent a betegszabadsággal végződő megbetegedéseket tekintve.

A kutatók feltételezik, hogy a betegszabadságokat megnövekedett számát az egyterű irodában könnyen terjedő betegségek mellett az is növeli, hogy a dolgozók eleve szoronganak ezekben a terekben megvalósuló munkakörülményektők, illetve kialakul az általános elvárás, hogy ha valaki beteg, akkor maradjon otthon. Bármi is ennek a gyökere, az open office a kutatások alapján egyértelműen destruktívan hat a munka és a szociális kapcsolatok szinte minden szegmensére.

Egyetlen pozitívumot lehet kiemelni: a nyílt terű iroda mozgásra serkent, és talán kevésbé stresszes

A kutatók nem csak szörnyűségeket tudnak elmondani a az open office-ról. Egy 2018-as tanulmány, amely a Foglalkozási és Környezeti Orvostudomány című brit egészségügyi lapban jelent meg, kimutatta, hogy az egyterű irodákban dolgozók többet mozognak és kevesebbet idegeskednek, mint a felosztott irodákban dolgozók. A 231 fős, több napos felmérésból kiderült, hogy az open office-okban 40%-kal több a mozgás és 9%-kal kevesebb a stressz irodán belül, 14%-kal pedig irodán kívül. 

Természetesen ez talán csak annyit jelent, hogy az egyterű irodák több mozgásra sarkallják a dolgozókat – a séta pedig jó módszer a stresszcsökkentésre napközben is.  A tanulmány összetett képet fest az open office-ról. Míg például az introvertált emberek számára ez a lehető legrosszabb munkahely, az extrovertáltak számára kevésbé stresstes. Mindenesetre mivel a nyílt terű irodák építése és üzemeltetése sokkal olcsóbb a munkáltatók számára, nem kétséges, hogy egy ideig még maradnak.

Írta: Katharine Schwab, Fast Company New York, "technology design and culture" rovat

Fordította: Gyulai Levente építész
Phd hallgató, Soproni Egyetem

Tanársegéd, SZIE-YBL Építészmérnöki intézet

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások