pestimonika | 2013.09.27
Több mint 1000 afrikai ember számára nyújt majd munkát és megélhetést 2014-től az a Nyugat-Afrikában található, Frisomat szerkezeti elemekből készülő, 16 ipari egységből álló üzem, amely méretét tekintve a cég eddigi legnagyobb projektjei közé tartozik.

Több mint 1000 afrikai ember számára nyújt majd munkát és megélhetést 2014-től az a Nyugat-Afrikában található, Frisomat szerkezeti elemekből készülő, 16 ipari egységből álló üzem, amely méretét tekintve a Frisomat eddigi legnagyobb projektjei közé tartozik.

Várhatóan év végén fejeződnek be a 16 ipari egységből álló üzem kivitelezési munkálatai a nyugat-afrikai Kongói Köztársaságban található Mandiélé településen. A köztársaság fővárosától, Brazaville-től 75 km-re fekvő üzem Afrika és egyben a Frisomat eddigi legnagyobb ipari építménye. A létesítmény 34 épülete 20 focipályának elegendő területen, azaz 100.000 négyzetméteren terül el.

A Kongói Köztársaság új üzemében hideg raktárak, műhelyek, gyárak, raktárak, üzletek és bemutatótermek kerülnek kialakításra, amelyek építését az afrikai ipari épületek kivitelezésében már jártas, brazil Asperbas cég végzi.
"A megrendelői igények pontos megismerése, a folyamatos kapcsolattartás, a sok technikai segítség és az előgyártott acélszerkezetek által lehetővé vált gyors szerelési munkálatok miatt jó döntés volt a Frisomatot választani." mondta el az Asperbas projektvezetője, Pedro Salgado.

A 16 ipari egység
Az együttműködés során rengeteg egyeztetés történt, hiszen az üzem szinte minden épülete más-más funkciót lát el, amelyekhez a Frisomatnak a környezeti hatások és körülmények figyelembevételével, más-más csarnoktípusból kiindulva kellett tervezést támogatnia. A raktárak és az üzemek épületei az Astra, a hideg raktárak a Ceptra, az üzletek és a bemutató termek pedig az Astrigma tüzihorganyzott, előregyártott acélszerkezettel készültek. A raktárak és az üzemek tekintetében a nagy helyigényből fakadó elvárásoknak leginkább az Astra csarnok felel meg, hiszen ez biztonsággal alkalmas akár 30 méter szabad fesztáv alátámasztás nélküli lefedésére is. A nyeregtetős, Sigma szerkezet 10 fokos tetőhajlásszögű változata, az Astrigma csarnoktípus, könnyed megjelenése miatt az üzletek és bemutató termek alapszerkezetét képezi. A hűtőház kivételével az épületegyüttesek 60 mm-es üveggyapot szigetelést kaptak.
Ennél a projektnél igazán nagy előnyt jelentettek az elmúlt 35 év során a megrendelői igényeik alapján fejlesztett acélcsarnok típusok, amelyek könnyítették és gyorsították a tervezést és költséghatékonnyá tették a kivitelezést.

A projekt sztárja
A projekt sztárjaként nyilvántartott, 6000 m2-es, Ceptra csarnokszerkezetű hűtőház falai és teteje 200 mm vastag szigetelt szendvicspanelből épült. A szigetelésnek köszönhetően, míg a kinti hőmérséklet 45 Celsius fok, addig bent a hűtőházban maximum -30 Celsius fok mérhető. A Ceptra típusú hűtőház 40 m szélességével, 140 m hosszússágával és 11 m magasságával kivívta magának a legnagyobb afrikai Frisomat épület címet.

A Frisomat és a brazil Asperbas cég együttműködéséből létrejött ipari üzem azonkívül, hogy fejleszti a Mandiélé térség kereskedelmi és ipari központját, 2014-től több, mint 1000 környékbeli lakosnak ad munkát, elősegítve ezzel a nyugat-afrikai szegénység és munkanélküliség csökkenését.
www.frisomat.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások