Java | 2019.08.30

Az Olof Palme-ház, a Városliget legrégibb és egyik legimpozánsabb épülete Millennium Házakén, még ez év őszén megnyílik a látogatók előtt – jelentette be Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Már befejeződött a ház értékmentése, éppen a különleges díszkutat építik, és installálják a kiállítást az őszi ünnepi megnyitásra – ismertette Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. A több mint 130 éves épület főbejárata elé 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, ahová egy új Zsolnay díszkút is kerül. A múltbeli értékek egy darabjának hű megidézése mintegy tisztelet a magyar történelem előtt. Jelenleg a Városliget aranykorát bemutató kiállítás szervezése folyik, valamint a Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház beüzemelése zajlik. A neoreneszánsz stílusú épület 2017 novemberében elindult műemléki rekonstrukciója komoly értékmentés, hiszen a  Pfaff Ferenc által jegyzett tervek alapján sikerült a helyreállítás. A homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállították az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. Az épület főbejárata visszakerült az eredeti helyére.

A resturátorok mindenre kiterjedő munkája dicséretes. Az épületet megújításának előkészítési fázisában minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatának patinás, színes-mázas díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotnak megfelelően állítsák helyre. A munkálatok egyik legfontosabb vezérelve volt, hogy a díszítőelemeket lehetőség szerint ne mozgassák, hanem az eredeti helyükön restaurálják. A helyszínen mintegy 2000 elemet újítottak fel, míg külső restaurátor műhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre. A sérült, illetve leesett, hiányzó elemeket – összesen több mint 2000 darabot – az épületről fennmaradt korabeli felvételek, illetve a Zsolnay mintakönyvek alapján sikerült az eredeti gyártási technológia alkalmazásával pótolni. Az épület homlokzatának tisztítását a különböző anyagtípusok figyelembevételével, nagy körültekintéssel végezték el. A városligeti épületen keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek, de egyiptomi és görög nőalakokat, valamint perzsa szárnyas oroszlánokat is felfedezhetünk a gazdagon díszített homlokzaton. A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a három nagy reneszánsz művész-géniusz, Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe is. Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően a ház hosszú évtizedek után végre eredeti értékéhez méltó gondoskodást kapott.

Az 1250 m2 alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadóteremmel, mely elsősorban múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne lesz.

A Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló kiállítással nyitja meg kapuját. A kiállítási tér mellett az épületben helyet kap egy, a századforduló hangulatát megidéző, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is.

A tájépítészek az épület karakteréhez illeszkedően tervezték meg az 1500 tő rózsa alkotta Rózsakertet, amely így egyben a Millennium Háza előkertje is lesz. A Rózsakert látogatói egy kis ízelítőt kaphatnak az új, úgynevezett „modern rózsafajtákból" is, de láthatnak néhány régi, de még ma is kedvelt fajtát a XVII-XVIII. századból, megismerhetik a félárnyékot tűrőket és a napon díszítőket, s találnak a rózsákkal jól társítható évelő virágokat is. Az új Zsolnay-díszkút mellett változatos színű és virágformájú bevezető és szegélyező ágyások teszik teljessé az összhatást.

Építész: Archi-kon Építészeti Tervező-Szervező Kft. (Nagy Csaba, Pólus Károly)

Fotók: Origó, Híradó

Videó:

Forrás: Liget Budapest sajtóközlemény, Origo

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások