hír épületek belsőépítészet El Ateneo Grand Splendid

Az El Ateneo Grand Splendid a világ legszebb és legnagyobb könyváruháza

Az épület tervezői: Peró and Torres Armengol


Java | 2015.06.18
Sok szép könyvesbolt található a világban, de a Dél-Amerikában lévő Buenos Aires-i mégis párját ritkítja. A jelenlegi épületet 1917-ben avatták fel, s akkor a Teatro Grand Splendid színháznak adott otthont. Az 1920-as évek egyik legnépszerűbb helye volt, olyan előadókkal és hírességekkel, mint a tangóénekes Carlos Gardel és Ignacio Corsini.

A mozik megjelenésének idején a színház a kor leglátogatottabb mozijává avanzsált. Itt mutattak be először hangosfilmet Argentínában. A Grand Splendid később ismét színház lett, majd újra mozi. 1991-ben a rossz gazdasági helyzet bezárásra kényszerítette a színházat, s a lebontástól 2000-ben csak új tulajdonosa, az El Ateneo kiadó menthette meg. Ezzel kezdetét vette az a nagyszabású átalakítás, melynek végeredményeként a világ egyik legnagyobb és legkorszerűbb könyv- és zeneáruháza jött létre itt.

A színház festett kupolája 20 m x 19 m alapterületen 3,65 m magas. Az eredeti freskót korhű stílusban restaurálták, így megmaradtak Troiano Troiani zseniális faragványai és Nazareno Orlandi olasz festőművész mennyezeti freskója. A széksorokat a könyvtárrá alakítás során megszüntették, de megőrizték a páholyokat, elmélyült olvasásra szolgáló fülkéket alakítva ki bennük. A színpadon hangulatos kávézó és cukrászda nyílt, ahol egy zongoraművész szórakoztatja a kultúrára szomjazó közönséget délutánonként, és hála a jó akusztikának, a zene az egész épületet átjárja. A karzatot körbekísérő fény bearanyozza a belső tereket, melyet esztétikailag finoman tompít a kék színű padlószőnyeg. A programot előadások, író-olvasó találkozók, ankétok teszik változatossá. A hatalmas könyvesbolt mára a könyvek iránt rajongók széles táborát megmozgatja Buenos Airesben, de utazási irodák szervezésében is sok vendég érkezik ide.

Forrás: Buenostours.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások