MezősiÁgnes | 2023.05.30

Az iskola jelenleg a Bauhaus – Universität Weimar nevet viseli. Művészeti és műszaki területekre specializálódott. Jelenleg is folyik benne oktatás.

Az iparművészeti iskola részét még a belga Henry van de Velde hozta létre 1902-ben, az ő tervei alapján készült az iskola- és műhelyépület 1906-ban. Az épületen számos érdekes dolgot fedezhetünk fel, mint pl. az ablakok és a belső lépcsőkorlát egymáshoz megtervezett viszonya, így megfelelő napszakban geometrikus árnyék vetül a falakra. Irányítása alatt az intézmény a német „Jugendstil", majd az ezt követő kísérletek egyik szellemi központja volt.

A háború alatt van de Velde Gropiust javasolta utódjául. Az iskola vezetését 1919-től Gropius át is vette, egyesítette a tanerőiben megfogyatkozott művészeti akadémiával, és új tanárok sorát hívta meg az intézménybe.  A mesterek között a kor szinte minden szellemi irányának képviselőit megtaláljuk. Ez a sokarcúság már kezdetektől magában rejtette a később kialakult belső ellentmondásokat is. Székhelyüket később áttették Dessauba.
Az épületben megtaláható az egykori Gropius iroda, teljesen felújítva. Sok mindenről árulkodik, ahogy mérnöki pontossággal vannak a bútorok megtervezve és elhelyezve. Hogy mennyire ki volt számítva az is, hova ülhet egy vendég, milyen magasságba kerülhet Gropiussal szemben, hogy a felső lámpának pontosan illeszkednie kell az alatta lévő asztal sarkához, és még számos ilyen rejtett dologgal szembesülhetünk a helyszínen. A iskola egyékbént tart körbevezetéseket. Ha arra járnak, mindenképp keressék fel!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások