családi házak

Az erdőmérnök modern faháza


Gáspár László | 2010.12.09
Déli lejtőn, egy szakadék mentén találtak megrendelőim telket, ahol - lévén a férj erdőmérnök - szerettek volna fa szerkezetű, kívülről láthatóan is fa házat építeni.
Nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a munkába, megrendelőimmel sokat egyeztettünk.
A szokatlan terepviszonyok miatt talajmechanikai vizsgálatot és pontos geodéziai felmérést kellett végezni a tervezés megkezdéséhez. Az örökpanoráma a szakadék miatt azonban garantált, ráadásul a déli lejtés is kedvezőnek ígérkezett.
Először a telken kellett megtalálni a tervezendő ház ideális helyét, vagyis ahonnan már zavartalan a kilátás, de még nem lóg bele az épület a szakadékba. A telken – ez utólag beigazolódott – azon a helyen lehetett a legjobban építeni, ahol a ház most áll.
Igényeik kapcsán elmondták, szeretnének a földszinten egy egybefüggő, mégis külön légterekké bomló teret, amely emberléptékű marad, és a tájolást is szem előtt tartja. Ezért a telek adottságát is követve, ez a tér végighúzodik a ház déli frontja mögött. A földszinten mindössze két lépcsős szinteltolás valósult meg, elválasztva a nappali részt a konyhától és az étkezőtől.
A tulajdonosok, Attila és Bea az alsó szintre még egy dolgozót is szerettek volna elhelyezni, a lépcső mögötti rész adta is a helyét, egy külön háztartási helyiséget kértek, valamint egy kis fürdőt is.
A ház közepére terveztem a lépcsőt, mögötte lehet a dolgozóba „besurranni”. A lépcső a folyosó felől szekrényeket rejt, a nappali felől pedig könyvespolcként használható. Az emeletre a hálószobák kerültek, mindkettőből ki lehet menni a teraszra.
Különlegesség a bontott téglából felfalazott kémény, amely a keleti homlokzaton együtt él a házzal. A tégla és a fa találkozása egyfajta méltóságteljességet ad az otthonnak.
Számomra nagy örömet jelentett, hogy mind a megrendelő, mind a kivitelező szentségként kezelték a tervet, azon egy millimétert sem változtattak. Úgy szerették a házat, ahogyan - közös munkával - kitaláltuk, ami pedig családi házaknál ritka, ellenben, mint bebizonyosodott, igen szerencsés dolog.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások