ersekmate | 2023.07.16

Ír, spanyol és osztrák egyetemek hallgatói kapták a fiatal építésztehetségeket elismerő rangos nemzetközi díjat. Az eredményhirdetés a Velencei Biennálé keretében zajlott le.

Laura Hurley: Peripheral Cartographies
School of Engineering and Architecture, Munster Technological University
A kísérleti projekt az írországi Inisbofin sziget példáján keresztül vizsgálja a térképészet határterületeit, a térképek készítésének és használatának új módszereit és lehetőségeit. Intuitív módon, kézi rajzokkal közelíti meg a gazdag történeti örökséggel rendelkező sziget topográfiáját, módszerében támaszkodva Tim Robinson (1935-2020) connemarai munkásságára is. A zsűri erényként emelte ki a projekt spekulatív, kísérleti jellegét, hangsúlyozva az alkotói szabadság fontosságát is.

Dinko Jelecevic: Valter
TU Graz
Vraca, Szarajevó egykori erődje a huszadik század során számos funkciót töltött be, ma elhagyatottan áll. A terv az épület és a mellette elhelyezkedő emlékpark revitalizációjára ad javaslatot egy participatív, kortárs közösségi tér létrehozásával. Előadótér, közösségi zónák, és hibrid, alkotásra és kiállításra egyaránt alkalmas terek segítségével egyfajta kulturális fórummá alakulhatna a terület. A zsűri méltatta a beavatkozás finom, tiszteletteljes hangvételét, az összetett történeti kontextust értően kezelő proaktív gondolkodásmódot. A terv kiemelkedő példa az építészet múlt és jelen közötti kapocsszerű szerepére, egyszersmind az előremutató, optimista megközelítés fontosságára is.

María de la OMolina Pérez-Tomé: Eden Archipelago
Universidad Politécnica de Madrid
A terv Madrid parkja, a Retiro közvetlen közelében tesz javaslatot egyfajta magszéf, a városból jelenleg hiányzó funkció létesítésére. A nagyvárosi életforma az emberek természettől való eltávolodását eredményezte. A zöldfelületek kialakítása létfontosságú az ott lakók jóléte, egészsége szempontjából is. A lábakon álló, gömb alakú építmények jól kezelik a változó terepviszonyokat, belső atmoszférájuk (pára- és hőmérsékleti viszonyaik) a rendszerszerű telepítés ellenére az eltérő funkciók, növényfajok igényeihez illeszkedve különbözik. 
A zsűri elismerte a terv alapos technológiai dokumentációját, és a koncepció friss optimizmusát. A javasolt rendszer joggal tekinthető Buckminster Fuller egykori innovatív ötleteit továbbfejlesztő, a kortárs műszaki és társadalmi kontextusba biztos kézzel beemelő törekvésnek is.

Az afrikai kontinens országai számára odaítélt Young Talent Open díjat 2023-ban Shaha Raphael kapta Earth Bound elnevezésű munkájáért. A (helyszínen kitermelt) földből épített házak rendszeres karbantartást igényelnek, amely a tervezési helyszínen, egy libanoni faluban a nagy arányú elvándorlás miatt nem volt adott. A javaslat az egyik ilyen elhagyott ház tetejének helyreállítását, belül pedig egy pékség kialakítását tartalmazta. A helyi anyagból építkezés gondolatát felhasználó terv egyszerre vernakuláris és kortárs jellege nyerte el a zsűri tetszését.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások