belsőépítészet Avis Europa Design Év Irodája 2013 iroda RE-solution Consulting

Az Év Irodája 2013 díjra jelölt Avis iroda multifunkcionális lobbyjának kialakítása – funkcionalitás és természeti design


pestimonika | 2014.01.07
Az Avis irodába érkező vendégek sosem tudhatják, hogy a multifunkcionális fogadócsarnok mely formátumú kialakítása fogadja őket, mert a természet hangulatát tükröző designnal párosuló belsőépítészeti mobilitás - az örök változás folyamatát megidézve -, akár napról napra átalakulhat.

Az Avis Budget Group BSC 2013 márciusában költözött a Green House irodaházba.

RECEPCIÓ
Az Avis recepciója sötétbarna, fahatású külső burkolatával fogad minket a liftből kilépve, majd a vele megegyező frontú recepciós pulton szembetűnik az Avis Budget Group BSC szálcsiszolt inox logója. A logó, az Europa Design tervezőinek ötletén alapulva, elemelkedik a pult homloklapjától és hátulról megvilágítva hangsúlyos szerepet tölt be. A sötét színű, fahatású frontokkal szemben jó ellenpontot képez a bútor világos színű, kompozit akril felülete.
A recepcióban Herman Miller - Aeron görgős irodai székek helyezkednek el. A dotcom korszak szimbólumaként is emlegetett ergonomikus szék, kinematikus billenő mechanikájának köszönhetően minden emberi mozdulatot lekövet. A recepciós pult mögött húzódó tojáshéj színű, üvegszál erősítésű gipsz burkolat a víz hullámzását juttatja eszünkbe, melyet a fogadó pult fölé belógatott Tobias Grau: Falling 8 in vízcsepp alakú lámpák fokoznak tovább.

KÖRNYEZETTUDATOS DESIGN
A természeti designelemek használata az Avis környezettudatosságára hívja fel a figyelmet; a Green House irodaépület fenntartható fejlődés iránti elkötelezettséget vállalt, hazánkban elsőként nemzetközi LEED tanúsítással is rendelkezik. Az épület előterében két szint magas zöldfallal találkozunk, valamint az iroda második emeleti étkezőjében is kialakítottak a Green Fortune gyártó szakemberei egy élő falat.

VÁLTOZATOS LOBBY-ELRENDEZÉS
A recepció mögötti várakozó térben az Allermuir gyártó Pause bútorcsaládjának tagjai – a különböző moduloknak köszönhetően (pl. kétszemélyes-háttámlás elem, kétszemélyes sarokelem, egyszemélyes puff) – szabadon átcsoportosíthatóak. Az ülőbútorokba integrált elektromos dugaljak és internet csatlakozók segítik a „digitális nomád” munkavégzést. A vendégfogadó tér többcélú felhasználását a bútorok változatos elhelyezése mellett a fehér tolófal helyzetének változtatása segíti.

HOGYAN VÁLIK MULTIFUNKCIONÁLISSÁ A LOBBY?
A 146 négyzetméteres lobby mögött tolófal választja le a két, egyenként 30 fő leültetésére alkalmas konferenciatermet, így 6 sorban, soronként 5 ember foglalhat helyet Allermuir- AD-LIB szánkótalpas irodaszékeken. Mivel a két konferenciaterem összenyitható, így lehetőség van akár 60 fő leültetésére is.
Az asztalokat a konferenciateremben tárgyaláshoz U alakba rendezve 28 fő ültethető le. Az itt használt Howe - Moveo asztal előnye, hogy asztallapja szorosan a láb mellé dönthető, így tárolása viszonylag kevés helyet igényel.
Ha nincs szükség a vendégek leültetésére, például állófogadást szeretnének tartani, akkor a lobbyt és a konferenciatermet elválasztó mobilfal eltolásával a tér 250 négyzetméternél is nagyobbra bővíthető, ez az „all staff meeting” csarnok pedig már 300–400 fő befogadására is alkalmas. Ebben az állapotban nyer igazán értelmet a lobby összetett multimédiás rendszere, amely kijelzőkkel, vetítőkkel és megfelelő hangosítással támogat bármilyen rendezvényt, előadást.

A BIZTONSÁGOT NYÚJTÓ „MADÁRFÉSZEK”
Az Avis iroda fogadócsarnokában, a fehér színű, belső fényzáró árnyékolókon grafit fekete madárfészek motívum rajzolódik ki, mely a teret határoló helyiségek betekintő ablakain és a szőnyeg mintájáról is visszaköszön. Az összefüggőnek tűnő minta elvonja a figyelmet az egyéb részletekről, ezzel téve láthatatlanná az épület pilléreit.
Az Interface FLOR gyártó New Horrisons II. típusú, szürke színű modulszőnyege világos, mintás betétekkel válik izgalmassá. A szőnyegen cikázó csíkozás jól illeszkedik a lobby madárfészek motívumához. Ez a vonalminta található meg a konferenciatermek egyikének oldalfalán, az előcsarnokban használt Elitis - Azzurro tapéta mintája szintén ezt erősíti.
A madárfészek motívum jelen van vízszintes és függőleges felületen, érdes és sima anyagon, világos és sötét folton. Miközben a lounge elrendezése többféleképpen alakítható és a lobbybútorok elhelyezése is szabadon változtatható, addig a madárfészek motívum jelenléte állandóságot eredményez az Avis fogadóterében.

AZ AVIS ARCULATÁNAK JELENLÉTE
Mivel az Avis Budget Group BSC az Avis (vörös) és Budget (kék-narancs) cégek egyesüléséből jött létre, az irodában visszatérő elemként alkalmazzák az arculat színeit. A vendégfogadó térből három tárgyaló nyílik – nem véletlenül. Az Avis, Budget és Group elnevezésű tárgyalókban egy-egy szín jelenik meg az említett színhármasból.
Az Actiu - Arkitek tárgyalóasztal mellé elhelyezett Arper - Catifa székek, és az ajtóval azonos falon található Buzzispace filctapéta esetén ismét az Avis színhármasát használták az Europa Design tervezői. Ennek a három tárgyalónak a falain éjjel is olvashatóak a megvilágított Avis, Budget és Group feliratok, melyek fényreklámként tudatosítják az épület előtt elhaladókban a cég jelenlétét.

KÖZÉPPONTBAN A DOLGOZÓK KÉPZÉSE
A vendégfogadó térből nyílik az oktatóterem, melyet az Y generációs munkaerőt szívesen foglalkoztató Avis Budget Group BSC új és meglévő alkalmazottainak képzésére hoztak létre. Az itt használt kliens gépeknek köszönhetően (melyek hálózaton keresztül lépnek kapcsolatba a távoli szerverrel, így az adattárolás mérete minimalizálódik a szokványos asztali számítógépek nagyméretű rendszeregységeihez képest) a Howe gyár kisebb asztalaival lehetőség nyílt a helyiség kihasználtságát optimalizálni.

AZ A BIZONYOS „PLUSZ” ÖSSZETEVŐ
Mobilitás, variabilitás, funkcionalitás. Talán ez a három szó az, amely legjobban jellemezheti az Avis Budget Group BSC irodájának fogadótereit. A könnyen mozgatható bútoroknak köszönhetően a tér bármikor egyszerűen átalakítható az épp aktuális funkció követelményeinek megfelelően. Vendégfogadás? Konferencia? Előadás vagy tárgyalás? Az Avis multifunkcionális vendégterében ezek közül bármelyik megvalósulhat, az ésszerű kialakítás értékét pedig tovább növeli a természeti design emberközeli koncepciója.
Az Avis páratlan hangulatú, egyedi irodája kiemelkedik az átlagos munkahelyek közül.

Szavazzon Ön is az Avis irodájára Az Év Irodája versenyen!

További érdekességekért látogasson el az office.hu-ra!

Tervező: RE-solution Consulting Kft.
Irodabútor forgalmazó: Europa Design Hungary Zrt.

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások