droID | 2016.03.11
Rendkívül jó hangulatban, és némi szomorú megemlékezéssel telt az idei Ybl-díj-kiosztó gála. Az elismerést ebben az évben a magyar építészeti közélet és a gyakorlati urbanisztika jeles képviselői kapták. Sajnos – tudtunkkal a díj történetében először – az egyik díjazott nem érte meg a díjátadást.

Elsőként Hőnich Henrik, a Magyar Építőművészek Szövetségében 1970 óta a legkülönbözőbb tevékenységeket folytató építész, a Magyar Építész Kamara alapító tagja, 2006-tól a Budapesti Építész Kamara Felügyelő Bizottságának elnöke. Példás tevékenysége számos közoktatási intézményre, lakó- és irodaépületre kiterjedt. Díját személyesen nem tudta átvenni március 7-én sajnálatosan bekövetkezett halála miatt, az ünneplő közönség egyperces néma felállással emlékezett rá (Bálint Imre Hőnich munkásságát méltató nekrológja itt olvasható).
Laudációja:
Kiváló tér- és formaérzékről tanúskodó, letisztult forma- és egyedi gondolatvilágú építészi munkássága, egyetemi, főiskolai oktatói illetve szakmai ismeretterjesztő tevékenysége, valamint az építész szakmai közéletben való aktív szerepvállalása elismeréseként Ybl Miklós-díjban részesül.

A díj további kitüntetettje Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze. Nevével legutóbb tavaly a XXI. Országos Urbanisztikai Konferencián, a a 2015-ös egyéni Hild János-díj kiosztóján találkozhattunk. Nevéhez fűződik továbbá a Sebestyén Péterrel 2004-ben Pro Architectura-díjat nyert, műemléki romterületen épített somogyvári kilátótorony, a keszthelyi Mezőgazdasági Iskola téglakölteménye, valamint a szombathelyi történelmi sétaút II. díjas pályaműve.
Laudációja:
Magas színvonalú építész alkotói, egyetemi oktatói és főépítészi munkássága, valamint az építészet jobb társadalmi elfogadtatása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként Ybl Miklós-díjban részesül.

Kiváló érdemeiért díjazták még Viszlai Józsefet, Miskolc volt főépítészét is. Viszlai a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán szerzett diplomát, több építészeti műhelyben dolgozott, számos hazai és nemzetközi rangos elismerést kapott munkájáért. Nevéhez fűződik többek között a miskolci polgármesteri hivatal komplex rekonstrukciója, Magyarország legészakabbi településén, Hidvégardón az 1770-es években épült Gedeon-kúria felújítása, valamint egy megvételben részesült vizionárius terv Miskolc kormányzati negyedéről.
Laudációja:
Gazdag, értékmentő és értékteremtő építészeti munkássága, szakmai elhivatottsága, valamint főépítészként végzett tevékenysége elismeréseként Ybl Miklós-díjban részesül.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások