hír antik lépcső műemlék Múzeum réz

Az Uffizi új lépcsője

Kézműves, antikolt rézből


MRK | 2012.06.19
A firenzei Galleria degli Uffizi presztízsértékű felújítása és bővítése során a réz sokoldalúságát kiaknázva teremtettek harmóniát a világhírű képtár reneszánsz stílusú épületében.

Az Uffizi képtárat eredetileg Giorgio Vasari tervezte a híres Medici család kiterjedt magángyűjteménye számára, és lett a világ első nyilvánosan látogatható múzeuma, mely napjainkban 1,5 millió látogatót fogad évente. A művészetkedvelők körében híres kollekciója magában foglalja Botticelli Primavera és Vénusz születése című alkotásait csakúgy, mint Tiziano Urbinói Vénuszát.

A 2011 decemberében kezdeményezett átalakítás során 45 tonna rezet és a réznek cinkkel alkotott ötvözetét (sárgarezet, melyet arany színéről ismerünk) használták fel. A sárgarezet lemezek formájában építették be, melyeket antikoltak majd felpolíroztak. Így alakították ki a nyugati lépcsőt, mely a második emeleten található nyolc, külföldi festők műveinek szentelt teremhez, összesen 480m2 alapterületű kiállítótérhez vezet.

Az Uffizi az itáliai és különösen a reneszánsz művészet legfontosabb múzeuma a világon. A gazdag itáliai művészeti kincset létrehozó szinte minden alkotó keze munkája megtalálható itt - Leonardo da Vinci, Giotto, Michelangelo, Botticelli, Piero della Francesca, Caravaggio, és Rafaello művei. Hogy alkalmazkodjon a reneszánsz esztétikához, Adolfo Natalini építész a rezet választotta az újonnan befejezett épületrészek között meghatározó látványt nyújtó lépcső anyagaként. A réz sokoldalúsága mellett könnyen alakítható szinte bármilyen kívánt formára, értéket képvisel, és harmonikus látványt kölcsönöz a színvonalas építészeti megoldásoknak.

A lépcső fő karakterét a sötétbarna szín és az antik hatás adja, mely a réz speciális polírozásának köszönhető. A reneszánszban is előszeretettel alkalmazott eljárás során a polírozó anyagot a gyakorlott kézművesek a helyszínen hordták fel a rézfelületre. A felületkezelésnek eme különleges, már-már művészi módja adja meg a lépcső egyedi és becses karakterét, mely tökéletesen illik egy olyan magasztos helyszínre, mint az Uffizi képtár. A 2.700 sárgaréz lemez felszerelése és kezelése körülbelül 11.000 munkaórát vett igénybe.

A Vecchia Posta udvarára épített új lépcsőt az építész maga így jellemezte: „mint kőtorony, melynek széles nyílásain át barnított sárgaréz lépcsősorok tűnnek fel.” Többfunkciós abban az értelemben, hogy menekülési útvonalként is szolgál, melyet a bővítés által vonzott, várhatóan több látogató jelenléte indokol. Végül ezen át érhetők majd el a fogadásokra szolgáló terek, melyeket a lépcsőhöz kapcsolódóan a földszintre terveztek.

A projekt adatai:

A projekt neve: Építészeti és szerkezeti felújítási munka, a mechanikai, elektromos és speciális rendszerek funkcionális átszervezése és annak megvalósítása az Uffizi műemléken, az olaszországi Firenzében

Tulajdonos: Az olasz állam

Megbízó: A kulturális tevékenység és örökség minisztériuma - A Firenze, Pistoia és Prato környéki építészeti, tájképi, történelmi, művészeti, és etno-antropológiai vagyonkezelők felügyeletével (kivéve a Firenze városhatárain belül hatáskörrel rendelkező történelmi, művészeti és etno-antropológiai vagyonkezelőket).


Építész: Adolfo Natalini, S.IN.TER. Srl, Olaszország

Fotók: A fényképek tulajdonosa az ItalG - a KME vállalatcsoport gyűjteményéből



Az Európai Rézintézetről:

Az Európai Rézintézet (European Copper Institute - ECI) a világ vezető rézbányái, finomítói és félkész termék gyártói - a Nemzetközi Rézintézet (International Copper Association - ICA) képviseletében - és az európai rézipar közös szervezete. Küldetése a modern társadalom megismertetése Európa-szerte a réz által nyújtott előnyökkel. Tevékenységét brüsszeli és további 11 nemzeti központján keresztül végzi. www.eurocopper.org

Média kapcsolat: Irina Dumitrescu - 0032473 87 15 00 - irina.dumitrescu@copperalliance.eu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások