hír pályázat díj rendezvény kiállítás épületek cikk burkolat díj európai homlokzat pályázat réz Réz az építészetben tetőfedés

Két magyar pályamű a 16. Európai Réz az Építészetben Díj nemzetközi mezőnyében

A Dabasi piaccsarnok és a BK30


MRK | 2013.06.17
Az európai „Réz az építészetben Díj" kétévente meghirdetett pályázat réz- vagy rézötvözet homlokzattal, -tetővel vagy egyéb építészeti elemmel készült épületek számára. Idén az erős nemzetközi mezőnyben két magyar épület is pályázott.

Dabasi piaccsarnok

Dabas város az elmúlt években figyelemreméltó rehabilitációs és városrendezési folyamaton esett és esik át továbbra is. Ennek keretében megújult a rendőrség, a földhivatal, az egész városközpont, és a parkosítással még a nyári kánikulában is kellemes klímát értek el a kisváros főterén.

A legutóbb átadott új épület a leendő piaccsarnok, amelynek megnyitásával a dabasi piac új helyen, korszerű kiszolgálóhelyiségekkel válhat a kisváros életének és kereskedelmének egyik központjává. Az épület egy üresen álló telken valósult meg, ami elég nagy ahhoz, hogy a parkolás, beszállítás és esetlegesen a kereskedelmi funkcióhoz kötődő rendezvények is helyet kaphassanak itt. Szomszédságában kereskedő- és szolgáltatóház található, valamint iskola s egyéb, a város napi életéhez hozzátartozó intézmények. A helyválasztás mindenesetre tökéletesnek tűnik: elég közel van a központhoz, hogy könnyen megtalálható és útba ejthető legyen, de diszkréten visszahúzódik, hogy a vásári élet meg ne zavarhassa a városháza és az előtte fekvő tér reprezentatív voltát.

Az épület első pillantásra szokatlannak, nehezen befogadhatónak tűnhet. Különös, enyhén törtvonalú formája és aszimmetrikus elhelyezésű tornya már önmagában, formájával is határokat feszeget. Zártsága folytán a szabad téren állva nagyon erős a gravitációja, egyfajta anyagsűrűsödésként viselkedik. Rézlemez ruhája, ami – egyelőre – tükörfényesen ragyog a napfényben, tetőtől-talpig beborítja. A ház már-már makettszerűen jelenik meg, a fémlemez burkolat kimondottan könnyűnek mutatja, mintha csak most hajtogatta volna egyetlen kiterített rézlapból valami játékos kedvű óriás. A szigorúságát oldja a finoman tördelt tömeg és a nyílások környezetében beiktatott, a függőlegestől eltérő burkolatsávok. Színébe jóformán beleolvadnak a hasonlóan vörösesre pácolt fa nyílászárók, amik a rézlemez patinásodásával lesznek egyre jobban láthatók, mígnem a végső, zöldes árnyalat kontrasztjaként jelennek majd meg.

BK30

A valóban exkluzív, első osztályú luxusotthonok minden szegletéből a csúcsminőség köszön vissza. A helyszín a XII. kerület egyik legkedveltebb része, amelyet áthat a természet és a történelem. A klasszikus műemlék lakóépületek tűzdelte ősfás zöldövezetből Budapest kedvelt kirándulóhelyei és a belváros is könnyen elérhető.
A BK30 elnevezésű beruházás családi vállalkozásban készült, amelynek tagja a prémium kategóriájú ingatlanok tervezésében és kiviteleztetésében jártas építész-belsőépítész, Halmos Sarolta is. Nem egy szokványos, profitorientált projektről van szó: a beruházók tudásuk és egyéniségük legjavát beleadva olyan lakóhelyet igyekeztek létrehozni, ahová ők maguk is örömmel beköltöznének.

Egy darabka természet a nemes anyagokkal megrajzolt házban: négy hatalmas gesztenyefa adja meg a ház és a kert szervező tengelyét. A fák nemcsak a kert alapvető hangulatát határozzák meg, de egy darabka természetet is csempésznek minden egyes lakásba, ahonnan a lombkorona különböző szintjeit csodálhatjuk közvetlen közelről. E képzeletbeli tengely két oldalára játékos aszimmetriával felfűződő kubusok, tetősíkok és homlokzatok mértani játékából jön létre az épület. Az egymáshoz kapcsolódó, egymásba szinte észrevétlenül átfolyó szerkezeti egységeket kifinomult, letisztult anyaghasználat fűzi egybe.

Az épület homlokzatai magas minőségű, egyedi struktúrájú anyagokkal burkoltak. A vakolt szalagok síkban visszaugratott felületeket fognak közre, amelyek strukturált, sötétzöld kvarcit kőpanelekkel borítottak. A támfalak, lépcsők, párkányok, kávák és szemöldökök színben hozzáillő táblás, zöld anröchtei mészkővel burkoltak. A magastetős épülettömbök teteje és oldalfalai vízszintes korcolású előoxidált rézlemez burkolatúak. A térszervezésnek, a nagy homlokzati üvegfelületeknek, a keret nélküli, pontmegfogásos edzett üveg korlátoknak és a teraszokat lefedő üvegtetőknek köszönhetően a táj és az épületbelső szerves egységet képez.

A három szinten három, teljesen eltérő karakterű, a terepviszonyoknak és a kertrendezésnek köszönhetően maximálisan szeparált otthon mindegyike a minőséget és a korszerűséget tükrözi mind belsőépítészetét, mind pedig műszaki tartalmát tekintve. Mindhárom lakáshoz komplett, független gépészeti rendszer tartozik mennyezet fűtés-hűtéssel, a fürdőkben padlófűtéssel, melyet geotarifával működő, környezetbarát levegő-hőszivattyú rendszerrel oldottak meg.

A további pályázatok megtekinthetők a Copperconcept.org
portálon.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások