MRK | 2012.12.19
Feltűnő megjelenésével és egyedülálló tartósságával az aranyszínű réz a homlokzatok egyre divatosabb öltözete. A réz ötvözésével létrejövő különleges anyagot díjazzák a figyelemreméltó, városképi jelentőségű épületek alkotói, építtetői és használói egyaránt.

A rézötvözetek, vagy eredeti formájában a vörösréz és annak természetes, zöldre patinázott változata egyaránt kiválóan alakítható, könnyen szerelhető, és tökéletesen befed bármilyen tört vagy íves formát. Sikerének bizonyítéka a számos városi ékszer Európa-szerte.

Szemkápráztató

A zöld vagy barna színű réz jól illik a tájképbe és épületet természeti jelenséggé teszi, míg a réz ötvözésének köszönhető arany szín feltűnést, csillogást és jelentőséget biztosít.

Az arany szín történelmi, és gondolatilag a szépséggel, gazdagsággal társul, napjainkban pedig a teljes épülettömeg héjaként újszerű, világos építészeti állásfoglalást tesz: hatáskeltés. A függönyfalak, az áttört homlokzatok és az ötvözet minden előfordulási formája kivirágoztatja a városi látképet, és a belsőépítészeti felhasználás sem marad el. Arany falburkolatok, fém válaszfalak és perforált lemez térelválasztók tűnnek fel előcsarnokokban és más közösségi terekben kontinens-szerte.

A gyártók kétféle arany ötvözetet fejlesztettek ki, az egyik megőrzi eredeti színét az idő múlásával is, a másik fokozatosan patinázódik. Mindkettő időtlenséget hordoz, mert a csillogó sárgás szín vagy csak kis mértékben hamvasodik, vagy hosszú évek során fokozatos barnulás után zölddé válik.

Tartós és könnyen szerelhető

Az egyedülállóan jó alakíthatóságáról ismert réz és annak ötvözetei bármilyen formát bevonnak és az újító szellemű és szabadgondolkodású építészek számára elérhetők a textúrák és mintázatok széles skáláján. Mindezeken túl szerelhetők szalagokban, lapokban vagy pikkelyenként.

Kis nyúlásának köszönhetően kiválóan ellenáll a mechanikai hatásoknak, mely tulajdonsága kiváló szolgálatot tesz a külső behatások és a szélnyomás ellen is. A rézfelület természetéből adódóan nem igényel felületkezelést, festést vagy karbantartást, ezek nélkül is tartós, fizikai tulajdonságai nem változnak hosszú idő elteltével sem.

Végezetül a réz teljes egészében újrafeldolgozható, az újonnan létrejövő réz pedig ugyanazokkal az értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint elődje. Fenntarthatósága folytán a legtöbb környezetbarát épületben megtalálható valamilyen formában.

A képeken

Les Herbiers : a tanítás művészete formabontó műalkotásban
Építész: Forma 6, Nantes (FR) / Épülettulajdonos: Ville des Herbiers / Fotók: © Patrick Miara / KME

A HQE multiplex mozi arannyal burkolt tömege a franciaországi Var kiemelt, Saint Raphaël kerületét gazdagítja
Építész: Jean Pascal Clément Architect, Saint Raphaël (FR) / Épülettulajdonos: Town of Saint Raphaël / Fotók: © Jean-Pascal Clément / KME

A Stad & Sanba projekt – duplex szerkezet - építése Antwerpen kikötőjében, (Belgium) / Építész: Hub / Fotók: © Hub / Platteau Bvba

Arany színű rézötvözettel készült további épületek bemutatása a Copperconcept.org/hu portálon.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások