épületek épület hír

BREEAM tanúsítvány az Eiffel Tér Irodaháznak


színkép | 2012.05.23
Az Eiffel Tér Irodaház az új fejlesztések közül Magyarországon másodikként szerezte meg a hivatalos BREEAM minősítését.
A többek között a DVM group fejlesztésében megvalósult épület – amely a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) Ingatlanfejlesztési Nívódíját is elnyerte – letisztult, modern formájával és egyedülálló, élettel teli parkjával nem csupán ékessége és önálló mikrokörnyezete a városközpontnak, hanem a a fenntarthatóság elveit is képviseli.

A BREEAM minősítés megszerzését a fejlesztők csak a kivitelezés fázisában tűzhették ki célul, hiszen maga a projekt még a nemzetközi BREEAM minősítési rendszer elindulása előtt elkezdődött. A lehetőségek behatároltak voltak, mivel a rendszernek léteznek olyan követelményei, amelyeknek már a tervezés folyamán meg kell felelni, illetve feladatok, amiknek az elvégzése ugyancsak ehhez a munkafázishoz kötődik. A helyzet tehát nagy kihívás elé állította a minősítés megszerzéséért közreműködő résztvevőket, akik a kivitelezési munkák befejező szakaszát és a bérlemények kialakítását már a BREEAM szempontok maximális szem előtt tartásával végezték. Így alakították ki például a bérlemények világításának és légkondicionálásának zónázását, valamint a bútorozás elrendezése is eszerint történt. A környezettudatosság elve megmutatkozik az épület fűtési rendszerében is, hiszen a fejlesztők olyan korszerű kazánok alkalmazása mellett döntöttek, amelyek nagy hatásfokkal bírnak, mindamellett a káros anyag (nitrogén-oxidok) kibocsátásuk is rendkívül alacsony. A szelektív hulladékgyűjtésre és elszállításra is komoly hangsúlyt fektetnek az épület üzemeltetői. A papír, a fehér és színes üveg, a fém, a műanyag és a karton hulladékok szelektív gyűjtésének sikeres megvalósítása az épületet használók körében is elősegíti a környezettudatos szemlélet alapvető normává válását.

Az építés során nem csak a korszerű, hanem a természetes és a környezetbarát anyagok használata is elsődleges szemponttá vált. Az ökotudatos, energiatakarékos és rugalmas megoldások az ideális munkakörnyezet megteremtését is szolgálják, legyen szó a kényelmesen kezelhető légkondicionáló rendszerről, a nyitható ablakokról, a mélygarázsban lévő kerékpártárolókról, zuhanyzókról vagy öltözőkről. Az A+ kategóriás irodaház infrastruktúrája nem csupán a környezetkímélő közlekedést választó dolgozóknak kedvez: a fenntarthatóság jegyében az épülethez tartozó parkban madárbarát megoldásokkal találkozhatunk. A fákra összesen tizenkét darab madárodút helyeztek ki, az irodaház egyedülálló, zöld tetején pedig vércse és sarlósfecske költőládák valamint denevér odúk teremtenek zavartalan, városi élőhelyet e védett fajok egyedei számára.

Az Eiffel Tér Irodaház többet jelent egy modern épületnél, hiszen átadása óta a város egyik legnépszerűbb, központi helyszínévé nőtte ki magát, amelyben zöld adottságai mellett az általa hordozott értékek is szerepet játszanak.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások