exkluzív épületek cikk Breuer Marcel breuer marcell Franciaország modern építészet

Breuer Marcell – Lakótelep a város szélén

ZUP épületek, Bayonne


MezősiÁgnes | 2023.01.05

ZUP jelentése: zone á urbaniser par priorité, azaz prioritás szerint urbanizálandó terület. A két világháború okozta gazdasági és pénzügyi válság miatti lakhatás arra kényszerítette a nemzeteket, hogy olcsóbb építési módokat találjanak ki.

Max Stern segített a ZUP de Bayonne programjának kidolgozásában, és szólt Breuernek, hogy Bayonne-ban alacsony jövedelmű emberek számára olcsó lakhatást akar a város biztosítani, így a város elkülönített egy területet, amit be kell majd építeni. 1963 és 1964 között Breuer és partnere, Robert F. Gatje elkészítette a fő terveket, amely változó magasságú emeletes lakóházakat foglal magában, polgári és kulturális épületek körül.

A tervezés eltávolodott a hagyományos francia építészettől, és mindenhol előregyártott, moduláris betonelemeket használtak. A tervek legszembetűnőbb vonása a terület szélén elhelyezkedő hét darab 14 emeletes lakóház. Breuer irodája a legtöbb épületet felépítette, majd végül elveszítette az irányítást a projekt felett, és más építők is becsatlakoztak.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások