díj

Burkina Fasoban lesz a világ legfenntarthatóbb építészeti alkotása

Lehullt a lepel a győztes pályázatokról


Csépé | 2012.04.03
Egy iskola terve Gandoban, Burkina Fasoban, egy többcélú közösségi központ Sao Paolóban, Brazíliában és egy berlini városfejlesztési projekt nyerte a 2012-es Holcim Awards for Sustainable Construction (Holcim-díj a Fenntartható Építészetért) világversenyt. A világversenyre 32 hazai pályázat érkezett, melyek minőségükkel kiemelkedtek a mezőnyből.

Az érdeklődők a Öko-logikus Építészet 2012 konferencián ismerkedhetnek meg a győztes pályázatokkal.

Első ízben szállt versenybe az innovatív építőanyag kifejlesztését díjazó Globális Holcim Innovációs díjért a Holcim Awards regionális döntőinek mind az 53 győztes pályázata. A díjat egy svájci, egy német és egy Egyesült-királyságbeli terv kapta.

Az aranyérmet egy olyan Burkina fasoi középiskola terve nyerte el, amely ötvözi a környezeti és társadalmi teljesítményt. A Gando városában található iskolát Diébédo Francis Kéré, a berlini Kéré Architecture építésze tervezte. A tikkasztó nyári hőségben egy passzív hűtési rendszer teremti meg a tanuláshoz szükséges kellemes hőmérsékletet földalatti csővezetékek, dús növényzet, irányított légáramlás és dupla fedelű tetőzet valamint homlokzat kiépítésével.

Az ezüstérmes terv Sao Paulo kedvezőtlen fekvésű szegénynegyedét változtatja egy aktív és termékeny közösségi térré. A brazil Urban-Think Tank építésziroda munkatársai, Alfredo Brillembourg és Hubert Klumpner által megálmodott projekt egy teraszos kialakítású közösségi teret formál városi kertekkel, vízvezetékkel, szabadtéri színházzal, zeneiskolával, koncertteremmel, sportolási lehetőségekkel, közösségi terekkel és tömegközlekedéssel.

A berlini Spree folyó egy alulhasznosított ágát egy 745 méter hosszú természetes úszómedencévé alakító terv nyerte a bronzérmet. A „Városi úszómedence” a történelmi belvárosban a Múzeum-szigethez közel hoz létre egy közösségi szabadidőteret. A német realities united építésziroda tervezőcsapat, Tim Edler vezetésével vetette papírra a tervet, mely magába foglal egy 1.8 hektáros nádas területet, egy felszín alatti homokos talajréteggel, mely a folyóvíz természetes szűrőjéül szolgál.

Ebben a pályázati ciklusban nem sikerült megismételni Janesch Péter 2008-as sikerét, mikor „Négy negyed, egy egész” című pályázatával megnyerte az európai regionális döntő aranyérmét.


Különdíjak a beton innovatív felhasználásáért

A Globális Holcim Innovációs díj (Global Holcim Innovation prize) a fenntartható építészet kapcsán kifejlesztett újító építőanyagokat és építési technológiákat díjazza. A Holcim Awards pályázatokat külön elismerő díj a Holcim és leányvállalati által egyre inkább előtérbe helyezett innovatív, újító megoldások elterjedését segíti elő.

A Holcim Innovációs díjának első helyezetje Gramazio & Kohler a svájci Műszaki Egyetem (ETH Zürich) Építészet és Digitalis Gyártás tanszékéről, egy olyan technológiáért, mely meglévő anyagokat és eljárásokat ötvöz annak érdekében, hogy helyszíni öntéssel készülő beton elemeket lehessen létrehozni, többször használható, digitálisan előállított viaszformák segítségével.

A második díjjal a német Barkow Leibinger Architects, Schlaich Bergermann und Partner, TU Berlin és Transsolar Energietechnik közös projektjét ismerték el. A hamburgi alacsony költségvetésű apartman projekt innovatív technológiákat és anyagokat használ, köztük előregyártott könnyű betonszerkezeti elemeket, melyben a zúzalékot újrahasznosított üveg képezi.

A londoni AA School of Architecture diákjai nyerték a 3. díjat egy tanulmánnyal, a mértanilag komplex építőelemek hatékony, helyszíni gyártási rendszeréért. A megközelítés egyszerre veszi figyelembe a szabad és merész formákat csakúgy, mint a hatékony alapanyag-felhasználást és az építkezés gazdasági hatékonyságát.

A hat díjat az adott országban található Holcim leányvállalattal közösen rendezett különálló rendezvényeken adják át a nyerteseknek az elkövetkezendő fél évben.
A világ zsűri tagjainak listájáért, a döntőbe jutott és nyertes projektek megtekintéséért, a projektcsapatok megismeréséért, letölthető képekért és videókért látogasson el a www.holcimawards/global oldalra.
(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások