hír cikk buildecon dél-kelet európai építési piac EECFA előrejelzés kelet-európai építési piac

Dél-Kelet és Kelet-Európa építési piaca - prognózis 2019-ig

Az EECFA 2017. téli előrejelzése


buildecon | 2017.12.11
EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) – a nyolc kelet-európai ország építési piacának előrejelzésével foglalkozó nemzetközi szövetség – december 4-én tette közzé a 2017-es téli építési piaci előrejelzését.

Dél-Kelet Európa építési piaca: Bulgária, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovénia

Az összkép még mindig nagyon optimista ebben a régióban, de a teljes építési piac bővülési ütemét az EECFA kutatói kissé lefelé módosították, főként mert rosszabbak a várakozások az EU-s alapok felhasználását illetően az előrejelzési horizonton (2017-2019). Ez leginkább a mélyépítési részpiacot érinti, ahol 9%-os kumulált növekedést prognosztizálnak 2018-2019-re a régió egészére nézve. Egy nagyon kedvező makrogazdasági környezetben, ahol a hitelek olcsóak, a magasépítés gyors ütemben bővülhet; 17%-os kumulált növekedéssel számolhatunk a következő két évre. Az építőipari szakemberhiány a régió minden országjelentésében megjelenik, mint a piacbővülés mértékének egyik legjelentősebb korlátozó tényezője.

Kelet-Európa építési piaca: Oroszország, Törökország, Ukrajna

Mérsékelt optimizmus jellemzi a régió egészének építési piacára vonatkozó legfrissebb előrejelzést, miután az EECFA kutatói felfelé módosították korábbi várakozásaikat. Az állami beavatkozás és a szabályozási változások mérséklik az orosz lakásépítési piac csökkenését, míg a mélyépítés várhatóan jobban teljesít majd, mint a fél évvel korábban előrejelzett. Törökországban a magasépítési piac kilátásait szintén felfelé módosították. Itt az erős demográfiai trend, az építési engedélyek rekord magas száma és a finanszírozási oldal törékeny helyzete együttesen óvatosan optimizmust eredményezett. Az egész régió magasépítésére vonatkozó kumulált növekedési kilátás a 2018 - 2019 időszakra közel nulla, míg a mélyépítés 8%-kal bővülhet. Ukrajna várhatóan mindkét részpiacon felülmúlja majd a régió átlagos növekedését.

Készítette: az EECFA Kutatóközpontja, Buildecon
Elérhetőség: info@eecfa.com, www.eecfa.com
Adatok forrása: 2017 Winter EECFA Construction Forecast Reports
A tanulmányok megrendelhetőek: eszter.falucskai@eecfa.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások