hír épületek videók, animációk Dubaj EXPO 2020 központi kupolája

Bravúrral került a helyére a Dubaj EXPO 2020 Al Wasl központi kupolája + videó


Java | 2020.01.24

A központi kupola épülete 724 000 köbméter nagyságú és 67,5 méter magas teret elfoglaló, 130 méter széles kupolás acélrács. Az 1162 különálló, ívelt acélszelvényből álló szerkezet több mint egymillió munkaóra alatt készült el.

A 2020. október 20. és 2021. április 10. közötti rendezvény helyszínén javába folynak az építkezések. A világkiállításra 25 millió látogatót várnak a szervezők. A világeseményt 438 hektáros területen bonyolítják le és naponta átlagosan 130-170 ezer látogatóra számítanak a szervezők. Bemutatkozó videón látható a helyszín a látványos központi kupolával.

A féléves rendezvénysorozatra megmozdult a világ, összesen 190 ország fog részt venni, és 80 nemzet saját pavilonnal lesz jelen. A legnagyobb építési munkák már befejeződtek. A 2020-as Expo centrális Al Wasl kupolája máris Dubaj ikonikus jelképe.

A központi kupola belső terét a világkiállítás belső szobájának is tekinthetjük – hangoztatta Gordon Gill építész –, ami a sok növénnyel kellemes mikroklímát biztosít az itt tartózkodók részére. A kupola magában foglalja az események világítását és vetítőrendszereit, és lenyűgöző 360 fokos vetítési felületet képez, amelynek vetületei a kupola belsejéből és kívül egyaránt láthatóak, ez lesz a világ legnagyobb 360 fokos vetítésre alkalmas felülete. Az 550 tonna összsúlyt nyomó öntött acél Al Wasl kupola 22,5 méteres koronáját precízen a függőleges rács tetejére kellett helyezni, mindössze három milliméter hibahatárral.A 18 szabadon álló átmeneti oszlophoz csatlakozó emelőkötelek segítették a korona emelését, a pontos illesztést GPS-mutatókkal vitték véghez. Az Al Wasl név Dubaj ősi neve, arabul „kapcsolatot” jelent, ami a város világhoz történő kapcsolódására utal.

Juszuf Kairesz, az ExpoLive alelnöke hangsúlyozta a fenntarthatóság fontosságát, az új, korszerű építési technológiák bemutatását, terjesztését a fosszilis és műanyag alapú technológiákkal szemben.

A világkiállítási helyszín önálló városként él majd a jelenlegi városon belül, s szolgálja a fenntarthatóság szellemiségét. Máris neves cégek tárgyalnak arról, hogy ide telepítik cégeiket, vagy szakmai képviseletet hoznak létre.

Videó:

Forrás: Euronews
Képek forrása: Govia.blog.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások