exkluzív épületek épületfotó modern építészet breuermarcell

Egy rejtőzködő Breuer

Kevésbé ismert és eddig nem fotózott Breuer Marcell épület Németországban


MezősiÁgnes | 2022.05.16

A németországi Limburg an der Lahn városának ipari negyedében megbújik egy olyan Breuer épület, amiről keveset lehet tudni, valamiért nem került látótérbe, pedig elég látványos. Az egykori Mundipharma – most Fidelio Healthcare - központjáról és üzeméről lesz szó.

A Sackler testvérek által alapított Mundipharma cég kérte fel Breuer Marcellt és cégét, hogy az általa tervezett minnesotai Szent János apátságnál alkalmazott hajtogatott, lemezes betonfalat használja a leendő gyógyszergyáruknál is. Szintén az ő kérésükre az üzemi részt a talajszint alá süllyesztették, így annak csak az üvegablakai látszanak a betonfal alatti részen.

Sok más projektjénél alkalmazott módszer szerint Breuer New York-i irodája tervezte és a párizsi iroda kivitelezte a terveket. Az építkezés 1973-ban kezdődött és 1974-ben át is adták az épületet. Majd szükségük lett egy második üzemre, amit végül Breuer cégtársa Robert F. Gatje valósított meg Breuer halála után 1983-ban.

Megkeresésemet a fotózás miatt szívesen fogadták, később kiderült, hogy az épületet még senki nem fényképezte, ilyen kéréssel eddig nem kereste őket senki, és szinte várták mikor jön el a pillanat. Így ez általam valósult meg. Ez egyrészről szomorú, mert  ahogy a képeken is láthatják, az épület kiemelkedik a környezetéből a fehérre meszelt betonfalaival, másrészről számomra a tudat, hogy én lehettem az első, felemelő volt. A Marcel Breuer projektem pedig bővült egy újabb épülettel. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások