Födelmesi Tamás | 2018.09.22
A fenyőkkel benőtt domb tetején elhelyezkedő, acél és üveg kombinációjából kialakított lakóépület az alatta lévő völgyre néz. Az épület rendkívül nyitott a természet felé, ugyanakkor megőrzi privátságát és elszigeteltségét is.

Az építész és az építtető véleménye megegyezett már a tervezés első pillanatától:
Hívószavak: nyílt terek és szabadság, nyitottság a természetre, csend és természetközeliség. „Egyszerűen élni.”

Az épület egy domb tetején helyezkedik el, szerencsére az építész nem egyenlítette ki a szintkülönbséget. Így azután a kilátás hatalmas előnye a háznak.

A terület két részre osztott, az alsó részről kanyargós út vezet fel a házig, melyben hatalmas, áttetsző nappali található – innen három irányban csodás kilátás nyílik a környező völgyre. A hatalmas, néhol már háromméteres konzolok növelik a belső tér nyitottságát, és hatékony védelmet nyújtanak az itt megszokott hatalmas eső és a vietnámi erős nap ellen.

Az épület formáját elsősorban az azt körülvevő fák határozták meg, hogy lehetőség szerint az épületet körülvevő növényállomány háborítatlan maradhasson. Egy füves udvar a nappali és a hálószoba előtt helyezkedik el, ez a gyermekek játszótere, ugyanakkor nem akadályozza a kilátást a belső terekből. A ház minden oldalról nyitott, az ablakokat mind ki lehet nyitni szellőztetés céljából is, illetve, ha szép, napos az idő.

A beruházási költségeket a könnyűszerkezetes megoldással csökkentették. Helyi építőanyagokat, mint például követ, téglát használnak, hogy megteremtsék a harmóniát a természettel és még tovább csökkentsék a költségeket.

Építész: Idee architects – Tran Ngoc Linh
Helyszín: Vietnám
Építés éve: 2018
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások