Lekics Gábor | 2016.01.09
A nemrégiben befejezett Sanghaj-torony a világ második legmagasabb épülete, egyben Kína legmagasabb felhőkarcolója. A Gensler tervezőiroda által Sanghajba megálmodott 632 méter magas épület a harmadik a földön, mely túllépte a 600 méteres magasságot.

A felhőkarcolók történetében először fordul elő, hogy a világ 10 legmagasabb épületei közt nem szerepel Ázsián és a Közel-keleten kívüli épület. 41 év után kiszorult a top 10-ből a chicagói Willis-torony, ismertebb nevén Sears-torony. A Magasépületek és Városi Élettér Tanácsa (Council on Tall Buildingsand Urban Habitat – CTBUH) jelentése szerint a jelenleg építés alatt álló felhőkarcolók miatt kevesebb, mint 5 éven belül, a Willis-torony, a maga 442 méteres magasságával a top 20-ból is kiszorul.

A Sanghaj-torony a felhőkarcolók legújabb nemzedékének hírnöke. Spirálisan csavarodó formája egyszerre hirdeti Kína gazdasági vezető szerepét, ugyanakkor formájának köszönhetően 24 %-al ellenállóbb a szélhatásokkal szemben, mint egy ugyanekkora tömegű négyszögletes alaprajzú magasépület.

A Magasépületek és Városi Élettér Tanácsa szerint „A torony tervezése során egyedülállóan 9 vertikális zónára osztották az épületet. Ezeket napfénnyel bőségesen ellátott zöld átriumkertek kapcsolják össze, melyek a hétköznapi életben és a közösségi programokban is kiemelkedő szerepet játszanak.”

Építészet: Gensler
Építész tervezők: Marshall Strabala, Jun Xia
Társtervező: Thorton Tomasetti

További információk: www.ctbuh.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások