hír exkluzív cikk Építőipari Nívódíj

Építőipari nívódíjasok 2022 – A Mérnöki Kamara konferenciája


Timon | 2023.05.15

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara székhelyén, a Budapest, XI. ker. Kaposvár utca 5-7. szám alatt 2023. április 13-án „Építőipari nívódíjasok 2022” címmel konferenciát rendezett.

Wéber László, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány elnöke üdvözölte a nagyszámú megjelentet és megnyitotta a konferenciát. Kassai Ferenc, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke köszöntötte a konferenciát és a díjazottakat. Legyünk büszkék ezekre az alkotásokra! – jelentette ki. Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) elnöke elmondta: az építőipar korszakváltás előtt áll. Az igényes létesítményekhez minőségi megrendelők kellenek. A résztvevők: megrendelők, tervezők, kivitelezők, használók összefogása szükségeltetik. Wéber László bejelentette: a nívódíjas alkotások tablói – amelyek most itt a teremben láthatók – az ÉVOSZ székház falaira kerülnek át.

A Nívódíj-ismertetések az előzetesen kiadott program szerint kerültek sorra. Az 1. helyen kiemelt Nádasdy-kastély előadója: Horváth András főépítésvezető (Merkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.) közbejött betegsége miatt előadását nem tudta megtartani.

Az Irányi palotát, a Sasok háza felújítását Kis Ferenc építész, a Pyxis Nautica Építésziroda Kft. részéről mutatta be. – Az előadásokat a szervezők 15 percre ütemezték. Minden előadás megkezdésekor elindítottak egy óraszerkezetet, amely a 15 perc letelte után csöngetéssel jelezte a rendelkezésre álló idő leteltét. – A Sasok nevüket első székhelyükről, az Arany Sas Fogadóról kapták. A Társaság az 1848-as szabadságharc emlékét őrző, függetlenségpárti volt, mely Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése után várospolitikával is foglalkozó csoporttá alakult. A Budapest, Irányi utca 17. szám alatti, historizáló épületet 1897-ben Steinhardt Antal és Láng Adolf tervezte. A ház 2017-ben az Optinvest céghez került, mely a Publicis nemzetközi reklámügynökségnek adta bérbe A felújítás azzal kezdődött, hogy az udvaron lebontották a különálló bányaliftet. Az épületen belül szerkezeti falak bontásával felvonóaknát létesítettek. A belső terek, különösen a stukkókkal díszített bálterem restaurálása és aranyozása magas szintű feladat volt. – Az ismertető elhangzása után a levezető elnök, Wéber László felolvasta a Mesterdíj Alapítvány 2022. december 31-i jegyzőkönyvének az épületre vonatkozó zsűrivéleményét.

Déli Klotild (Matild) Palota felújítása. Dajka Péter tulajdonostárs ismertette. (Puhl és Dajka Építész Iroda Kft.) Az eredeti épületek a Rákóczi út felől az Erzsébet híd jelképes kapuját adták. 1899-1902-ben Korb Flóris és Giergl Kálmán építészek tervezték. 2008-ban az északi épületet állították helyre. 2015-ben a déli épület következett. Szerkezete érdekes: tégla pinceszintre a földszinten és I. emeleten acél vázat építettek kávéháznak és üzletek számára, ezután ismét téglafalakat raktak lakásoknak. A helyreállítás során a 12 cm vastag téglapilléreket vasbetonnal körbe kellett köpenyezni, amit a korábbi vastag stukkóborítás miatt méreten belül tudtak kivitelezni. A helyreállítás során szálloda létesült. A főlépcsőházakat megtartották. Az ország első OTIS felvonóját itt építették meg. A házakat eredetileg faragott kőburkolattal borították.

Pick Szeged Aréna, Multifunkcionális Kézilabdacsarnok. Előadó: Csépe Barnabás projekt igazgató. (West Hungária Bau Kft.) Tervező Hajós Építész Iroda Kft. 2012-ben épült 8134 főre, 2 konferencia- és 4 edzőteremmel. A lefedés acélszerkezetét a Grabarics Kft. gyártotta le. A 77 tonnás, 78 méter hosszú főtartókat 600 tonnás, 102 gémhosszúságú daruval emelték be. Az ország 3. legnagyobb, a vidék legnagyobb sportcsarnoka. A sarkain lekerekített csarnok képe az épület jellegzetes megjelenését adja. A bejárat előtt felállított, Szőke Gábor Miklós szobrászművész kék színű, háromágú csillag acél elemekből szerkesztett térplasztikája ágaskodó bikát ábrázol, a szegedi csapat szimbólumát.  

MVM Dome. Előadó: Varga Kristóf  (Market Építő Zrt.) A tervezést a KÖZTI végezte, építész Skardelli György. Az építés 2019. szeptembertől 2021. decemberig tartott, a 2021. évi Kézilabda Európa Bajnokságra nyílt meg. Öt szinten, 50 ezer nm-en 30 féle sportesemény megrendezésére alkalmas, de ezen kívül koncertek, kiállítások is szervezhetők benne. Az ovális alaprajzon belül hat lépcsőház monolit blokkjai adják a szerkezet merevítését. Európa legnagyobb sportcsarnoka 20.034 ülőhellyel. A mobil lelátón 6200 fő fér el. A 70 méter fesztávú főtartókat csak a belül elhelyezkedő autódaruk tudták beemelni, ezért a csarnok építését csupán azután tudták befejezni, miután az autódaruk elhagyták a belső teret. A kifelé dőlő kehelyforma sajátos megjelenést kölcsönöz a csarnoknak. A homlokzat alsó szintje 27 méter, a legmagasabb pontja 40,5 méter. A 13 méter magas főtartós áthidaló tartományban a szervízjárdák hossza 1,1 km. A csarnok közepén a kivetítő blokk ebbe a födémtartományba nyolc kúszómotorral felhúzható, hogy ne zavarja a belső teret. A homlokzatburkolatot szendvicspanelek alkotják, részben üvegfelülettel.100 ezer ledlámpával a külsőben fényshowt lehet vetíteni a homlokzatra. 

Pécsi Tudomány Egyetem Általános Orvosi Kar új Elméleti Tömbje. Előadó: Silye Imre főmérnök a megrendelő részéről. Az épületet a Zala megyei Állami Építőipari Vállalat kivitelezte. A tömbnek ki kell elégítenie az oktatók, kutatók és a hallgatók eltérő igényeit. Az épület íves alaprajzú, középfolyosós elrendezésű, elől középen előcsarnok csatlakozik. Az Elméleti tömböt kerítések nélküli közparkba telepítették. A 150 nm-es kis tóban aranyhalak úszkálnak. A kellemes környezetben Fűre lépni szabad! A látogató padokon pihenhet meg.

Magyar Zene Háza. Előadó: Papityi Balázs létesítményi főmérnök. (Magyar Építő Zrt.) A Liget Projekt részeként épült meg az épület a zöldterületek növelésével. Tervező a japán Fudzsimoto Szószuke tervpályázat alapján nyerte a megbízást Legfontosabb szerkezetek a függesztett üvegfelületek csomópontjai 150 méter hosszúságban 6, illetve 15 méter magassággal. Az akusztika lényeges eleme a cement terazzo burkolat. A tetőben egy szint van kialakítva. Az egész objektum úgy néz ki, mint egy gigantikus lángos, kiemelkedő buborékokkal, amelyet hurkapálcák emelnek a tányér fölé. A födémen áthatolnak a liget fái, másutt a fénykutak törik át. Az alagsorban hangdóm és múzeum található. Az emeleten az oktatás workshopjai foglalnak helyet, hova egy vasbeton csigalejtő kanyarog fel. A földszinten a zeneterem leledzik. A Magyar Zene Háza a jelentős nemzetközi díjak seregét gyűjtötte be.

Pasaréti Közösségi Ház. Előadó: Kánai Zoltán főmérnök (Laterex Építő Zrt.) Építtető a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány. Helyszín: Pasaréti út 102. A megbízást 2018. őszén kapta a cég. A területet 2020. június 21-én vették át. Az alápincézési szint az utcaszinthez képest mínusz 8 méteren helyezkedik el, kiegészítő helyiségekkel. A kerti szinten 180 fős közösségi tér található, 3,5 méter belmagassággal, mely mozgó falakkal három részre osztható, végén gyermek-játszóhely csatlakozik. Az utcaszinten bejárat, kápolna és kis előadóterem foglal helyet, oldalfalát üvegbeton alkotja. Az oldalhomlokzat nagy ívekből álló vasbeton fala az utca túloldalán álló templom architektúráját ismétli meg. A szomszédos Bisztró a Közösségi Ház rendezvényeinek catering ellátását is ki tudja szolgálni. Parkoló 5 gépkocsira áll rendelkezésre. A nagyobb parkolót egy távolabbi telken alakítottak ki.

Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templom rekonstrukciója. Előadó: Vantal István ügyvezető. (BAU-VIP Generál Kft.) Tervező: Tóth Béla DLA építész. A templom történetét Mezős Tamás építész professzor kutatta. A 975 éve alapított templom 1048 éves. Dr. Osztie Zoltán plébános adta ki a megbízást. A középkori templom feltárása érdekében a földfeltöltést bányászati módszerrel távolították el és üvegpadlóval tették láthatóvá az alanti területet. Feltárták az Anjou-kori falfreskót: Mária a gyermek Jézussal és a Mátyás kori oratórium reneszánsz falfestését. A tornyokat kilátó tornyokká fejleszttették, üveglifttel és acél lépcsővel. A két tornyot acélhíddal kötötték össze.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodaházának műemlék épülete. Előadó: Greskovics Balázs divízió vezető. (LAKI épületszobrász Zrt.) Andrássy út 101. (A épület – reprezentáció), Bajza utca 31. (B épület – irodaház), a két épület közötti nyaktag (C épület, üvegezett új előcsarnok). Történet: 2009. az épületek lakatlanok. 2014. Az MMA kapta meg a házakat. 2015. Telekegyesítést hajtottak végre. 2016. Építési engedély elkészítése. 2018. Kivitelezés. Tervező: Fazakas Építésziroda Kft. Német üvegfelületeket a kivitelező áttervezte az Orosházi üveggyár termékeire. A 12 méteres üveggerendák a Magyar Zene Házához előzetes tapasztalatot jelentettek.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum. Előadó: Szalay Tihamér, Ybl-díjas építész tervező. (MD Stúdió Építésziroda) A tervezés 16 évig tartott többszöri funkcióváltás miatt. A Budai Postapalotát Sándy Gyula tervezte. Protestánsként a magyar templomépítő volt, 54 tervéből 36 megépült. A Magyar Mérnöki Kamara alelnökeként tevékenykedett. A Műegyetemen megalapította az Épületszerkezettan Tanszéket, melynek 30 éven át tanszékvezetője volt, építésznemzedékeket oktatott. Tankönyvet állított össze 100 ábrával, mely az épületszerkezetek alapjait foglalja össze. A nyolc szintes, trapezoid alaprajzú épület a Széll Kálmán tér mellett áll, ÉK-i sarkán kerek bástyatoronnyal.  Az I. világháború után fontos volt a telefonközpont minél előbbi létrehozása, két év alatt megépült. Art decós épület, bár a megnevezés csak öt évvel később született meg. A függőleges lizénák és magyaros motívum díszítések adják meg a ház jellegzetes külső megjelenését. Az épületben postaipari tevékenységet folytattak, a belső udvaron postaautók álltak. – Az átalakítás során a tetőtérben a Monetáris Tanács üléstermét alakították ki, ahol a résztvevők a kamatdöntő üléseket tartják. Számos további tanácsterem készült. A közbenső szinteken irodák sorát képezték ki. A Pénzmúzeum a földszintre került. Bejáratát a Széll Kálmán térről hajtott utcaalagútból nyitották. Ezt a közterületet Sándy Gyula köznek nevezték el. A múzeum előcsarnokát a régi pénztárteremből alakították át, középen az újra alkotott függő órával. Az épületben üzemelő paternostert szépen helyreállították, működési engedélyét folyamatosan fenntartották. A belső udvar tetejét beüvegezték. A Széll Kálmán tér felőli, a villamos vonalra lejtő, háromszögű parkfelület alá mélygarázst létesítettek. A kivitelezést a Magyar Építő Zrt. és a Market Építő Zrt. végezte.

Szervita Square Building. Előadó: Griecs András projektvezető. (DVM Group Kft.) A lebontott parkolóház helyére került az új épület. Hét szintes, látványos, vegyes funkciójú luxusépület, lekerekített üveghomlokzattal. A pincetömbből 72 ezer köbméter földet kellett kiszállítani. A talajvízszint mínusz 7 méteren volt. Vízszintsüllyesztéssel a pince gödör még további 10 méter mély. A résfalakat a talajhorgonyok három szinten támasztják meg. A teljes telken a pince 3200 nm alapterületű, az épület már csak 1700 nm. 1 méter vastag vasbeton alaplemezen áll a ház. 3 lépcsőház és 9 felvonóakna készült. A létesítményt 3 toronydaru szolgálta ki, az egyik törzsmagassága 82 méter, a közeli Szervita téri templom tornyát meghaladóan. Az irodák kétrétegű, az 5. és 6. szinten a lakások háromrétegű, 44 mm vastag üvegezéssel készültek, a 2x3 méteres táblákat Belgiumból szállítva. Az üvegtáblák hővezetési tényezője az irodáknál 1,0, a lakásoknál 0,6. Összesen 20 lakás létesült. A tetőteraszon napozó- és parkrészek a lakók kényelmét szolgálják. A lakások belsőépítészetét a Bentley olasz cég tervezte.    

M44 gyorsforgalmi út és Tisza-híd. Előadó: Papp László főépítésvezető. (Duna Aszfalt Zrt.) Tervező az UVATERV. Az autóút Lakitelek és Tiszakürt közötti 12 km-es szakaszán 7 műtárgy található. Teljes költsége 51 milliárd Ft, melynek számottevő részét a Tisza-híd adja. Az építés 2020.júniusban kezdődött, az átadás 2021. november 4, gyors kivitelezést jelentett. Az árhullám alatt a hullámteret kiürítették, így sikerült a megvalósítást jól ütemezni. A Tisza árvízvédelmi töltésein belül a két parton kettő, illetve hat támaszt építettek, amelyen a járófelületet szerelték és mindig beljebb tolták, a végső stádiumban ezek már 40 m-es konzolokként működtek, középen pedig összehegesztették azokat. A híd teljes hossza 307 méter, a legnagyobb támaszköz 152 méter, szélessége 23,5 méter. A pályatestet a főmeder két oldalán felállított íves mederpillérekre 4x6 ferde kábellel függesztették fel. Az egész műtárgy rendkívül látványos mérnöki alkotás. Az átadási szertartás része volt egy boros hordó átgurítása a hídon, majd az ünnepségen az építőknek csapra ütése.

Budapest, Bástya utca 1-11. közpark kialakítása és Veres Pálné utca megújítása. Előadó: Borbély Máté István ügyvezető, termelési igazgató.(Penta Általános Építőipari Kft.) 2-3 éves fák ültetése földlabdával. A régi pesti várfal restaurálása, előtte gyilokjáró létesítése. Párakapuk, páraoszlopok. Háromszögű acél pergolák, amiket futónövényekkel lehet befuttatni. A födém alatt játszótéri mászóka. A födémen színes kézilabdapálya.

Végül az ÉTE diplomadíjak átadására került sor.  Nagyunyomi Sényi Gábor ÉTE elnök helyett a díjakat Dévai Zoltán, az ÉTE ügyvezetője adta át. Három főiskolás dicséretet kapott, 1 fő 50 ezer Ft-os díjban részesült, Kovács Bátor Levente 150 ezer Ft-os Diplomadíjat vehetett át.

Wéber László, a konferenciát levezető elnök összegezte a konferencia tapasztalatait. Sajnos egyes előadók nem tartották be a rendelkezésükre bocsátott 15 perces időtartamot, így a konferencia befejezése 25 perccel meghosszabbodott. Ez megbontotta a kitűzött program zavarmentes lebonyolítását. Ennek ellenére a konferencia igen hasznos volt – állapíthattuk meg. A résztvevők érdeklődéssel várják a következő évi konferenciát.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások